НОВИНИ

Сблъсъци по време на протести в Бейрут

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
20:40, 08.08.2020
Чете се за: 01:09 мин.
Близък изток

Напрежение в Бейрут. Над 110 души са ранени при сблъсъци с полицията по време на протест срещу управляващите след най- голямата експлозия в историята на страната.

При взрива на пристанището във вторник загинаха 158 души, над 6000 бяха ранени, а цял район от града е разрушен.

В центъра на Бейрут тази вечер са чути изстрели, протестиращи влязоха в сградата на Министерството на външните работи и я обявиха за свой щаб.

Премиерът на страната обяви преди минути, че ще поиска провеждането на предсрочни избори.

Протестиращи изпълниха улиците между разрушените сгради в неузнаваемия град. Над седем хиляди души бяха на площада на мъчениците. Те развяваха знамена и хвърляха камъни, силите на реда отвърнаха със сълзотворен газ.

"Напуснете, всички сте убийци!" - крещяха протестиращите. Останахме не само без дом, останахме без държава - казват хората, които се чувстват предадени от управляващите. За тях до опустошителния взрив са довели ширеща се небрежност, некомпетентност и корупция във властта.

Хасан Диаб, министър-председател на Ливан: Хората имат право да са ядосани и разгневени. Това, което се случи, е дяволско. Но те са гневни още отпреди, заради три десетилетия на небивала корупция.

Хасан Диаб дойде на власт след масови протести в края на миналата година, когато под натиска на недоволството, предишния премиер подаде оставка. тогава кабинетът му беше наречен спасителен екип. Но днес гневът се излива и срещу него. В жест на солидарност с ливанците, днес Шарл Мишел посети Бейрут.

Шарл Мишел, председател на Европейския съвет: Искам да кажа на народа на Ливан: не сте сами! Европейският съюз е с вас и това не са само думи, а действия.

Съпругата на посланика на Нидерландия в Ливан е починала след тежки наранявания, причинени от взрива във вторник. 55-годишната Хедвиг Валтманс - Молиер е стояла до съпруга си във всекидневната на дома им в Бейрут в момента на експлозията. На сградата на посолството на Нидерландия са нанесени сериозни щети. Турция предложи да възстанови разрушеното пристанище на Бейрут, а дотогава Ливан да ползва порта в Мерсин.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Силна буря в София. Има сигнали за паднали дървета и клони
Силна буря в София. Има сигнали за паднали дървета и клони
След репортаж на БНТ: Семейство успя да се върне в България
След репортаж на БНТ: Семейство успя да се върне в България