НОВИНИ

Седем пациенти с новия британски вариант на коронавирус се лекуват в "Пирогов"

седем пациенти новия британски вариант коронавирус лекуват пирогов
bnt avatar logo
от БНТ
13:45, 05.02.2021
Чете се за: 03:45 мин.
Още
Слушай новината

Седем пациенти с новия британски вариант на коронавирус се лекуват в момента в "Пирогов". Това съобщи директорът на болница „Пирогов“ проф. Асен Балтов. Той участва в извънредна среща при министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов, на която бяха поканени още кметът на столицата Йорданка Фандъкова, шефът на Столичната РЗИ Данчо Пенчев, както и директорите на общинските, големите държавни и частни болници.

Проф. Балтов отбеляза, че този нов вариант на вируса е по-заразен, но не протича по-тежко.

„Британският вариант все повече се задълбочава. Засега на лечение в „Пирогов“ са седем пациента с новия вариант на вируса, но в никакъв случаи те не протичат по-тежко като клинична картина. Тези пациенти не са изолирани от другите, защото когато веднъж си се заразил с едната мутация, няма как да се заразиш с другата“, увери проф. Балтов.

8 области у нас са в червената зона заради разпространението на COVID-19

Няма повишаване на заболеваемостта с повече от 10%, което не налага промяна на мерките на този етап, потвърди още директорът на болница „Пирогов“ проф. Асен Балтов. На срещата е била дадена задача болниците да направят проверка на апаратурата и наличностите на предпазните средства.

„В рамките на следващата седмица всички болници трябва да направят проверка на всички свои апаратури, кислородни инсталации, респиратори. И в края на следващата седмица те трябва да докладват дали всичко това е изпълнено. Нито една болница не съобщи да има недостиг на лични предпазни средства или някакви медикаменти, необходими за лечението. Ръстът на хоспитализации не е много по-различен от миналата седмица. Има леко покачване, но не забелязваме някакъв сериозен ръст“, увери проф. Балтов.

Към момента не е необходимо да се променят мерките срещу разпространението на коронавируса в София, потвърди след срещата при здравния министър и кметът на столицата Йорданка Фандъкова.

Засилва се обаче контролът за спазване на мерките срещу разпространението на коронавируса.

„Беше отчетено на срещата от всички директори, които имат ковид отделения, че има в последните дни покачване на броя на хоспитализираните пациенти. От няколко дни София е отново в червената зона, следим внимателно информацията, за да може да се предприемат мерки. На този етап не е необходимо да се променят мерките, но е важно да се спазват. Затова се засилва контролът по спазване на мерките, най-вече с търговските обекти, в градския транспорт, продължават проверките за носене на маски и спазване на дистанция“, каза Йорданка Фандъкова.

Всички болници в София са в готовност, има свободни легла, всички са снабдени с всичко необходимо. Към момента не се налага нещо допълнително, за да се осигури готовността на болниците, допълни тя.

„При спазване на мерките каквито са в момента смятам, че можем да задържим това ниво, а ако продължи покачването – то да бъде плавно“, апелира столичният кмет.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МВнР извика на спешна среща посланика на Сърбия
МВнР извика на спешна среща посланика на Сърбия
Над 270 боксьори от 35 държави са заявили участие на турнира "Странджа"
Над 270 боксьори от 35 държави са заявили участие на турнира "Странджа"