Седем пациенти с новия британски вариант на коронавирус се лекуват в "Пирогов"

от БНТ
13:45, 05.02.2021
Чете се за: 03:45 мин.
Още
седем пациенти новия британски вариант коронавирус лекуват пирогов
Слушай новината

Седем пациенти с новия британски вариант на коронавирус се лекуват в момента в "Пирогов". Това съобщи директорът на болница „Пирогов“ проф. Асен Балтов. Той участва в извънредна среща при министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов, на която бяха поканени още кметът на столицата Йорданка Фандъкова, шефът на Столичната РЗИ Данчо Пенчев, както и директорите на общинските, големите държавни и частни болници.

Проф. Балтов отбеляза, че този нов вариант на вируса е по-заразен, но не протича по-тежко.

„Британският вариант все повече се задълбочава. Засега на лечение в „Пирогов“ са седем пациента с новия вариант на вируса, но в никакъв случаи те не протичат по-тежко като клинична картина. Тези пациенти не са изолирани от другите, защото когато веднъж си се заразил с едната мутация, няма как да се заразиш с другата“, увери проф. Балтов.

8 области у нас са в червената зона заради разпространението на COVID-19

Няма повишаване на заболеваемостта с повече от 10%, което не налага промяна на мерките на този етап, потвърди още директорът на болница „Пирогов“ проф. Асен Балтов. На срещата е била дадена задача болниците да направят проверка на апаратурата и наличностите на предпазните средства.

„В рамките на следващата седмица всички болници трябва да направят проверка на всички свои апаратури, кислородни инсталации, респиратори. И в края на следващата седмица те трябва да докладват дали всичко това е изпълнено. Нито една болница не съобщи да има недостиг на лични предпазни средства или някакви медикаменти, необходими за лечението. Ръстът на хоспитализации не е много по-различен от миналата седмица. Има леко покачване, но не забелязваме някакъв сериозен ръст“, увери проф. Балтов.

Към момента не е необходимо да се променят мерките срещу разпространението на коронавируса в София, потвърди след срещата при здравния министър и кметът на столицата Йорданка Фандъкова.

Засилва се обаче контролът за спазване на мерките срещу разпространението на коронавируса.

„Беше отчетено на срещата от всички директори, които имат ковид отделения, че има в последните дни покачване на броя на хоспитализираните пациенти. От няколко дни София е отново в червената зона, следим внимателно информацията, за да може да се предприемат мерки. На този етап не е необходимо да се променят мерките, но е важно да се спазват. Затова се засилва контролът по спазване на мерките, най-вече с търговските обекти, в градския транспорт, продължават проверките за носене на маски и спазване на дистанция“, каза Йорданка Фандъкова.

Всички болници в София са в готовност, има свободни легла, всички са снабдени с всичко необходимо. Към момента не се налага нещо допълнително, за да се осигури готовността на болниците, допълни тя.

„При спазване на мерките каквито са в момента смятам, че можем да задържим това ниво, а ако продължи покачването – то да бъде плавно“, апелира столичният кмет.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
МВнР извика на спешна среща посланика на Сърбия
МВнР извика на спешна среща посланика на Сърбия
Групата за мониторинг на демокрацията в ЕП готви мисия в България
Групата за мониторинг на демокрацията в ЕП готви мисия в България