НОВИНИ

8 области у нас са в червената зона заради разпространението на COVID-19

bnt avatar logo
от БНТ
09:44, 04.02.2021
6417
Чете се за: 05:20 мин.
Още
Слушай новината

Европа се готви за трета вълна. Аз не искам да сме лекомислени и искам да сме готови, ако тази трета вълна достигне до нас. Това каза в началото на редовния брифинг за разпространението на коронавируса у нас здравният министър проф. Костадин Ангелов. Властите са доволни от резултатите от предприетите у нас мерки, призна още той.

Проф. Ангелов призова българските граждани към разум и спокойствие.

„Резултатите до тук не ни дават право да проявим доза лекомислие, защото постигнатото е много крехко. Европа отново е в патова ситуация и се готви за трета вълна. Не искам да бъдем лекомислени, а готови, ако тази трета вълна изобщо дойде у нас със силата, с която е в Европа. Виждате какво се случва в Португалия. Ситуацията е толкова тежка, че Германия изпрати помощ. Там вече има 14 000 жертви на коронавируса“, посочи министърът.

Костадин Ангелов: Нашата цел е да запазим хората здрави

„Призовавам българските граждани към разум и спокойствие. Да бъдат спокойни, че всички ние мислим и осъзнаваме отговорността, която сме поели. Има известно раздвижване в столицата – следим всяко едно число, всяка една тенденция и сме готови да предприемем необходимите действия, ако това се наложи“, акцентира още проф. Ангелов.

Запазваме тенденцията за два пъти по-голямо число на излекуваните спрямо новозаразените случаи, каза още Ангелов. 5981 души са излекувани за 4 дни от началото на седмицата. 52 години е средната възраст на новодиагностицираните, 24 лица са под 19-годишна възраст, докладва той. 719 са новите случаи на COVID-19 за последното денонощие по данни на Единния информационен портал. Направени са 9876 теста, от които по метода PCR 2380 и 5496 антигенни.

Най-висока заетост на леглата в болниците се наблюдава в Силистра, София-област и Шумен, посочи министърът.

По заболяемост се нареждаме на 26-о място в Европа и на 6-о място на Балканите. По смъртност сме на 130о място в Европейския съюз, изнесе данните главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Обсъжда се идея за масово тестване на учениците с антигенни тестове

8 области в страната в момента са червената зона. Най-висока е заболяемостта в Кюстендил, а най-ниска в Търговище, каза още той. В момента в Европа България продължава да бъде сред страните в светлата зона, но тенденцията се обърна и ще имаме постепенно покачване на болестта през февруари, каза държавният здравен инспектор.

„В средната група в оранжево са 12 области. Осем остават в червената зона, като това са някои като София град бяха върнати обратно в червената зона. Зависи откъде гледаме ситуацията. В момента тя все още е много добра. Пет страни в Европа са в най-светлата зона - България, Гърция, Финландия, Норвегия и Исландия. Но тенденцията се променя“, уточни той.

Към момента в страната са доставени 94 920 дози ваксина от „Пфайзер” и „Модерна”. 50 124 дози са приложени до момента, съобщи доц. Кунчев. Броят на имунизираните учители е над 1400 учители, докладва той.

Само в понеделник във Военномедицинска академия са били приети 13 души, толкова болни са приемани преди това за една седмица Това съобщи председателят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски.

Без шлемове, шалове и кърпи на закрито. Какви маски да носим?

„Възникна тревога. Цифрите доказват, че има събуждане на коронавируса в столицата, а в Кюстендил и някои други области е категорично“, заяви ген. Мутафчийски. Затова той апелира „да се затегнат редиците и да се подготвим за това, което ни очаква“. „Защитните средства трябва да се носят правилно, за да има ефект“, отново акцентира той.

В момента 10 души заразяват 12, обясни директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. Ако разхлабим мерките може 10 души да заразяват 29 други, отбеляза той и апелира да се носят предпазни средства.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От ГЕРБ призоваха БСП да се разграничи от депутата Георги Стоилов
От ГЕРБ призоваха БСП да се разграничи от депутата Георги Стоилов
Русинова: С подхода безопасна система можеше да се избегне катастрофата на АМ "Струма"
Русинова: С подхода безопасна система можеше да се избегне катастрофата на АМ "Струма"