НОВИНИ

Костадин Ангелов: Нашата цел е да запазим хората здрави

bnt avatar logo
от БНТ
11:32, 03.02.2021
Чете се за: 03:52 мин.
Още
Слушай новината

Хората не са затворници, психиката лесно се уврежда и трудно се поправя после. Нашата цел е да запазим хората здрави. Това каза министърът на здравеопазването Костадин Ангелов, който присъства при представянето на новата ПостКовид програма за консултиране, долекуване и рехабилитация на УМБАЛ „Александровска“.

"Здравето има две характеристики - физическо и психическо. Относно мерките, опитахме да приоритизираме важните неща за държавата, за да гарантираме едно бъдеще за нацията. Това са образованието, здравеопазването, културата и спорта, но не бяхме съвсем точно разбрани", поясни министърът.

Нова програма за преболедували коронавирус в Александровска болница

„София е в червената зона, ако изхождаме от факта, че тези зони са направени по критериите, които бяхме въвели от самото начало – това са 120 заболели на 100 000 за 14 дни. Нека това да бъде червена лампа за обществото, от друга страна не смятам, че имаме нужда от червени флагове, за да покачваме вниманието на хората. Ние нищо не крием“, акцентира проф. Ангелов.

„Всеки ден следим каква е ситуацията. В София има раздвижване, наблюдаваме го от една седмица, два пъти в денонощието ми се докладва от директорите на лечебни заведения за състоянието на свободните легла и броя на случаите на територията на столицата“, уточни той.

„Тогава, когато преценим, че съществува някаква ясна тенденция, която да изисква мерки, вие ще бъдете първите, които ще го разберете“, обърна се той към журналистите. „Каквито и аргументи да даваме вече на обществото, хората не са затворници“.

„Това, което ни притеснява, е наличието в София на все по-голям брой диагностицирани случаи с липса на S-антиген. Всички те се изпращат в Националния център по заразни и паразитни болести за геномно секвениране. Дали от всички тях ще излезе британския подвид на вируса не е ясно. Вчера в медиите се появиха информации, които касаят нова мутация, за която се твърди, че има проблем с лечението при нея. Всички тези неща ги следим ежедневно“, увери министърът.

Александровска болница ще стартира от 8 февруари 2021 г. безплатни прегледи и консултации за пациенти, които вече са прекарали инфекцията – със симптоми или безсимптомно, независимо от наличието на потвърдителен тест за наличие на инфекция. Екип от специалисти по пулмология, кардиология, нефрология, неврология и психиатрия ще преглежда и консултира всеки пациент, записал час за безплатна консултация.

„Тази програма се разработва от повече от два месеца. Днес за коронавируса знаем малко повече, отколкото знаехме в началото, но продължаваме да не знаем толкова много неща за него заради нарастващия брой противоречиви данни с всеки изминал ден“, заяви здравният министър при представянето на новата ПостКовид програма за консултиране, долекуване и рехабилитация на УМБАЛ „Александровска“.

По думите му ПостКовид програмата има за цел да подпомогне възстановяването на всички български граждани, които са прекарали COVID-19 и са излекувани, но чувстват дефицит в някаква форма, най-често физически.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гледайте НА ЖИВО по БНТ 3: Марица - ЛКС Комерскон (Лодз), мач от Волейболната Шампионска Лига за жени
Гледайте НА ЖИВО по БНТ 3: Марица - ЛКС Комерскон (Лодз), мач от Волейболната Шампионска Лига за жени
Президентът Радев подкрепя изграждането на нова концертна зала
Президентът Радев подкрепя изграждането на нова концертна зала