НОВИНИ

Обсъжда се идея за масово тестване на учениците с антигенни тестове

живо области нас червената зона заради разпространението covid
bnt avatar logo
от БНТ
11:53, 04.02.2021
Чете се за: 02:45 мин.
Още
Слушай новината

Обсъжда се идеята за масово тестване на учениците с антигенни тестове. Това съобщи проф. Костадин Ангелов по време на редовния брифинг във връзка с актуалната обстановка с разпространението на COVID-19.

„Водим разговори и проучваме каква е нагласата на родителите с оглед постигане на съгласие за тестване на учениците в училищата с антигенни тестове. Целта ни е да постигнем по-голяма сигурност в българските училища с оглед продължаване на присъственото обучение на учениците и постигане на по-добри образователни резултати“, посочи здравният министър.

170 000 ученици и 30 000 учители се връщат в клас от днес

„Министерството на образованието и науката трябва да каже дали имаме разбиране, както от страна на министерството, така и от страна на родителите. Изследването с антигенен тест е инвазивно и за такъв тип изследване трябва да имаме съгласието на родителите“, уточни министърът.

И призна, че по темата отново се наблюдава разделение.

„Това е типична българска черта - в трудните моменти да се разделяме. Нещо, което не е печеливша стратегия, но аз смятам, че разумът ще надделее и всички ние ще положим усилия да намалим това разделяне. Ние сме от едната страна на фронтовата линия, ако всички вярваме в най-висшата ценност - живота и здравето, няма смисъл да търсим кой е враг и кой трябва да бъде победен. Ако искаме да сме победители всички, трябва да сме заедно“, апелира проф. Ангелов.

Министерството на здравеопазването може да създаде необходимата организация, за да осигурим възможности за тестване на всички пожелали български ученици, увери той.

Имунизират учителите. Засега избор на ваксина не е възможен

От старта на масовото тестване на учителите и непедагогическия персонал са направени общо 28 542 теста. От тестовете на учителите - 22 251, 22 206 са отрицателни, 45 са положителни. На помощния, непедагогически персонал, в училищата са направени 6291. От тях отрицателни са 6275, положителните са 16.

До момента са ваксинирани над 1400 учители, а процесът продължава, съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев на брифинга. „С пристигането на новата доставка още този месец е вероятно да започнем и трета фаза“, допълни той.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Архитекти искат вето на Закона за устройство на територията
Архитекти искат вето на Закона за устройство на територията
Рекордьорът по титли във Франция следи Георги Минчев
Рекордьорът по титли във Франция следи Георги Минчев