НОВИНИ

Имунизират учителите. Засега избор на ваксина не е възможен

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
18:30, 02.02.2021
Чете се за: 02:22 мин.
Още
Слушай новината

Около 20% от работещите в столичната образователна система са поискали да се ваксинират. Имунизационни пунктове са разкрити на 15 места в столицата. На този етап учители, лекари и хората от домовете за възрастни нямат възможност да избират с коя ваксина да бъдат имунизирани.

Половината от учителите в столичното 107-о училище са поискали и вече са получили първата доза ваксина срещу коронавирус.

"Имунизираха ни с ваксината на "Пфайзер". Право на избор - никой не ни е попитал. И никой от колегите не е имал претенции с каква ваксина да бъде ваксиниран на този етап", заяви директорът на 107 ОУ "Хан Крум" Данко Калапиш.

Албена Димитрова е сред ваксинираните учители.

"Имам доверие на медицинските специалисти. Каквото са избрали за нас, с това се ваксинирах. Аз съм начален учител и не мога да преценя коя ваксина ще е по-добра", коментира тя.

Мариела Пачева е отказала имунизация, защото е преболедувала коронавируса преди няколко месеца.

"Все още имам антитела. А другото е да има право на избор коя ваксина да избера. Наистина е редно ние сами да избираме", каза тя.

От Столичната здравна инспекция обясниха, че разпределят прецизно двете ваксини налични у нас към специализираните кабинети.

"Те са с особен температурен режим. Там, където динамиката е по-голяма, предлагаме ваксината на "Пфайзер", а "Комирнати" я даваме на болници и специализирани кабинети, които имат голям капацитет", обясни директорът на столичната инспекция д-р Данчо Пенчев.

Oт здравното министерство обясниха за "По света и у нас", че ще можем да избираме между 3 вида ваксини - РНК, аденовирусна и антигенна. Засега ЕС разполага само с РНК ваксини. Първите количества от аденовирусната на "Астра Зенека" се очакват прeз февруари. Когато у нас има количества от различните видове, ще можем да заявим предпочитаната ваксина след консултация с лекаря, който ще я постави.

СНИМКИ: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Навални произнесе обвинителна реч срещу Путин в съда
Навални произнесе обвинителна реч срещу Путин в съда
Уникален бизнес: Ферма дава козички под наем за онлайн срещи
Уникален бизнес: Ферма дава козички под наем за онлайн срещи