НОВИНИ

Бургаските села Димчево и Кости са под вода след обилните дъждове

bnt avatar logo
от БНТ
18:23, 02.02.2021 (обновена)
Чете се за: 03:15 мин.
У нас
Слушай новината

Наводнени села в Бургаско след обилните валежи. Река Велека преля и потопи странджанското село Кости. Има евакуирани хора, обявено е частично бедствено положение. Затворен е пътят между Синеморец и Резово. Село Димчево остава трета седмица под вода заради скъсаната дига на река Факийска, чието ниво отново се вдигна.

На първия етаж от къщата на семейство Желязкови водата, след като река Велека снощи преляла, е стигнала чак до тавана. Това е една от общо 40-те наводнени къщи тук в село Кости. Цял ден хората се опитваха да отводнят домовете си.

Цяла нощ Златин Пушев прекарал в колата, след като водите на река Велека придошли и наводнили дома му.

"Някъде между 1.30 ч. през нощта започна да идва с бързо темпо. И аз излизам. Успях да изляза навън и цяла нощ в колата. Някъде сутринта вече към 6.00 ч. - 6.30 ч. започна да се изтича", обясни той.

Заради придошлата вода, която стигнала над 2 метра, в дома си останало блокирано и семейството на Ангел Язов.

"От снощи не могат да излязат и са вътре. Не са евакуирани и са вътре в къщата. Водата стигна до първия етаж, целият първи етаж е залят с вода. Положението е много зле", коментира Язов.

40 къщи в село Кости са наводнени. Собствениците на най-застрашените са били евакуирани още снощи.

"Хората бяха изведени и няма опасност за живеещите", обясни кметът на Кости Антон Ангелов.

Къде нощуваха те? - попита БНТ.

"Имаше при близки и роднини, настанени и по домове", отговори той.

Част от хората и тази нощ ще нощуват при съседи, докато водата не се оттече напълно. Наводнено е и единственото заведение в селото.

"Почти всяка година това се случва. Това за 20 дни е второто такова обилно наводнение. До неделя бяхме тук, всичко изчистихме, изхвърлихме и сега това е второто за 20 дни. Ако така продължава, вижте, то всичко се руши", коментира Гинка Желязкова.

Тежка остава ситуацията и в село Димчево, което вече трета седмица не е отводнено, а след обилните валежи снощи водата на река Факийска се покачила. Днес геодезисти на "Напоителни системи" направиха замервания, като се обмисля да се пробие дигата на язовир Мандра, от където да се изтече придошлата вода. Наводнените къщи в селото са над 20.

Репортер: Давид Сукнаров

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Уникален бизнес: Ферма дава козички под наем за онлайн срещи
Уникален бизнес: Ферма дава козички под наем за онлайн срещи
Левски отстъпи на Сараево в последната си контрола в Хърватия
Левски отстъпи на Сараево в последната си контрола в Хърватия