НОВИНИ

Спецпрокуратурата разследва доклада на ОЛАФ за полицейските автомобили

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
17:52, 02.02.2021 (обновена)
Чете се за: 07:55 мин.
У нас
Слушай новината

Нарушенията в обществена поръчка за високопроходими автомобили за полицията, открити от ОЛАФ, се разследват от прокуратурата. От държавното обвинение съобщиха, че докладът е изпратен на Специализираната прокуратура в началото на януари и вече е част от съществуващо досъдебно производство за "търговия с влияние", без да уточняват срещу кого. Разследват се данни за евентуални злоупотреба с власт и корупция при обявяването и провеждането на обществената поръчка.

В края на 2016 г. България сключва споразумение за безвъзмездно финансиране за купуването на високопроходими автомобили за Гранична полиция. В следствие на това, през март 2017 година е обявена обществена поръчка, но не за високопроходими, а за автомобили с повишена проходимост.

Доставчикът е избран на 20 април 2017-а. В този период служебен министър на вътрешните работи е Пламен Узунов. Заради обжалвания, договорът е сключен през февруари 2018-а, тогава вече служебното правителство е предало управлението на редовното и вътрешен министър е Валентин Радев. А автомобилите са доставени по времето на трети министър - Младен Маринов.

Разследването обаче е за провеждането на самата обществена поръчка.

Обществената поръчка, която ОЛАФ разследва, е финансирана със средства от фонд "Вътрешна сигурност" на Европейския съюз по споразумение от края на 2016-а година. В приложение към официалния вестник на ЕС е записано, че средствата, които българското МВР получава, са за закупуване на високопроходими автомобили. Те е трябвало да бъдат за охрана на границата и с тях, в офроуд условия, граничните патрули да могат бързо да достигат групи с нелегални мигранти.

На сайта на вътрешното министерство в началото на март 2017 г. е качено обявяването на обществена поръчка. От нея е видно, че е за доставка на полицейски автомобили с повишена проходимост. Поръчката е обявена на 2 март 2017 г. по ускорена процедура с мотив завишен миграционен натиск по границата. Така, месец и половина по-късно офертите са събрани и класирани, а на 20 април 2017 г. е обявен резултатът.

Според ОЛАФ, нарушението е в това, че вместо за високопроходими автомобили, поръчката е обявена така, че се доставят автомобили тип SUV. В доклада на агенцията е записано, че закупените коли са от по-стари запаси, вместо нови. Докладът на ОЛАФ е изпратен за разследване в Специализирата прокуратура. От там съобщават, че той е приложен към образувано вече досъдебно производство за "търговия с влияние".

Така е преценил наблюдаващият прокурор и защото има относима разпоредба в Наказателно процесуалния кодекс, който дава тази възможност при извършена преценка и анализ на доказателствените източници, заяви Валентина Маджарова, и.д. ръководител на Специализираната прокуратура.

В доклада си ОЛАФ отбелязва, че по време на тяхното разследване, са разгледали цялата документация и са провели събеседвания с всички ключови участници в процедурата. Според агенцията, има данни за извършено престъпление от служители в МВР, които чрез злоупотреба с власт са ощетили финансовия интерес на ЕС.

Знаете, че с последните промени в НПК докладите на ОЛАФ, както между впрочем и ревизионните доклади, да кажем на един орган по приходите в лицето на НАП, вече има доказателствена тежест и могат да бъдат приобщени в материали в касателно досъдебно производство. Разбира се, те подлежат на анализ, проверка, оценка, наред с останалите доказателства, допълни Маджарова.

От прокуратурата съобщават, че по доклада на ОЛАФ предстои събирането на още доказателства и ще бъдат прецизирани вече повдигнатите обвинения по воденото от преди разследване за "търговия с влияние".

Единственото такова досъдебно производство с двама обвиняеми, което се води в спрецпрокуратурата е това срещу секретаря на президента Пламен Узунов и бизнесмена Пламен Бобоков, заради есемес и чат кореспонденция между двамата, станали известни в края на миналата пролет. От прокуратурата не потвърдиха, но и не отрекоха, че именно по него са приложили и доклада на ОЛАФ.

Нека не навлизаме повече в детайлите в подробности, лаконична е Маджарова.

Президентството настоява за пълно изсветляване на доставката на автомобили за МВР

По повод намесването на името на Пламен Узунов, от президентството излязоха с позиция. В нея се казва, че настояват за пълното изсветляване не само на тази съмнителна доставка на автомобили за МВР от правителството на Бойко Борисов, но и за проверка на изразходваните милиарди левове през последните години, включително в случаите, когато обществени поръчки не са провеждани.

Отбелязват, че периодичното тиражиране на внушението, че като служебен министър Пламен Узунов е сключил договор за доставка на 290 високопроходими автомобили за МВР, няма да го превърне в истина.

Припомнят също, че тази информация е тиражирана още през пролетта на 2019 г. и в разрез с истината. От президенството твърдят, че процедурата по закупуване на автомобилите е стартирана през есента на 2016-та от второто правителство на премиера Борисов и е приключила с подписването на договор 10 месеца след изтичането на мандата на Пламен Узунов, по време на третия кабинет на Борисов.

Според президентството, заради противоречие в посочената в договора дата за доставка на автомобилите, Европейската комисия е информирала МВР, че при сключване на договора, за страната ни може да последва финансова санкция. А тази препоръка вътрешното министерство било пренебрегнало.

ГЕРБ: Разследването на ОЛАФ е за промяна в критериите за доставка на автомобили за МВР

Позиция разпространиха и от ГЕРБ. Според нея ОЛАФ разследва подготовката на процедурата по обществената поръчка и промяната на заложените в споразумението с Еврокомисията критерии за доставка.

От ГЕРБ акцентират, че по времето на служебното правителство тези критерии са променени от доставка на високопроходими автомобили на такива с повишена проходимост, които не отговаряли на европейските стандарти.

От ГЕРБ отбелязват още, че промяната на тези критерии е нарушението, което е предмет на разследването на ОЛАФ. Според управляващата партия, какви са били мотивите за тези промени трябва да се установи от компетентните органи.

ГЕРБ отбелязват, че МВР е нямало как да не подпише договора в началото на 2018 г., защото преди това поръчката е била обжалвана и потвърдена и от КЗК и ВАС. Допълват, че законът не предвижда възможност за отмяна на влязло в сила решение, потвърдено включително и от българския съд.

За действията по разследването е информирана Европейската прокуратура. Това може да се окаже първото разследване, които ще се поеме от делегираните за България европейски прокурори. Тъй като те са компетентни да работят по случаи за злоупотреба с европейски средства.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентството: Настояваме за пълно изсветляване на съмнителната доставка на автомобили за МВР
Президентството: Настояваме за пълно изсветляване на съмнителната доставка на автомобили за МВР
Пожар изпепели над 30 сгради в Австралия
Пожар изпепели над 30 сгради в Австралия