НОВИНИ

ГЕРБ: Разследването на ОЛАФ е за промяна в критериите за доставка на автомобили за МВР

герб разследването олаф промяна критериите доставка автомобили мвр
bnt avatar logo
от БНТ
19:18, 02.02.2021 (обновена)
Чете се за: 02:10 мин.
У нас
Слушай новината

От партия ГЕРБ излязоха с официална позиция относно разследването на ОЛАФ по обществената поръчка за доставка на автомобили за МВР.

"Според съобщението на ОЛАФ разследването е за подготовката на процедурата по обществената поръчка и промяната на заложените в споразумението с ЕК критерии за доставка на високопроходими автомобили.

По времето на служебното правителство тези критерии са променени от доставка на високопроходими автомобили на такива с повишена проходимост, които фактически не отговарят на европейските стандарти за охрана на границата и противодействие на миграционния натиск.", заявяват от партията.

Президентството: Настояваме за пълно изсветляване на съмнителната доставка на автомобили за МВР

"Промяната на тези критерии е нарушението на изискванията на Споразумението с ЕК, което е предмет на конкретното разследване на ОЛАФ. Какви са били мотивите за тези промени трябва да се установи от компетентните органи.

Важно е да се отбележи, че МВР е нямало как да не подпише договора в началото на 2018 г., защото преди това поръчката е била обжалвана последователно пред КЗК и ВАС, и е потвърдена от двата органа. Действащият български ЗОП не предвижда възможност за отмяна на влязло в сила решение, потвърдено включително и от българския съд", допълват от ГЕРБ.

Отбелязват още че, разглеждат "стремежа на президентската институция да прехвърли отговорността за разследването върху някой друг като опит за разпъване на политически чадър над Пламен Узунов".

"Припомняме, че именно секретарят по правни въпроси и антикорупция на президента Румен Радев – Пламен Узунов вече е разследван и за търговия с влияние. В същото време не сме изненадани, че от "Дондуков" 2 поставят под съмнение работата и на Европейската служба за борба с измамите - OLAF, тъй като вероятно се чувстват над закона.", подчертават от ГЕРБ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ДСБ е на етап финализиране на изборните листи във формат "Демократична България"
ДСБ е на етап финализиране на изборните листи във формат "Демократична България"
Експерти: Руската ваксина "Спутник V" има близо 92% ефективност
Експерти: Руската ваксина "Спутник V" има близо 92% ефективност