НОВИНИ

Проверката на ОЛАФ за полицейските автомобили присъединена към дело за търговия с влияние

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
08:57, 02.02.2021 (обновена)
Чете се за: 05:50 мин.
У нас
Слушай новината

От Специализираната прокуратура съобщиха, че докладът на ОЛАФ за нарушения при обществена поръчка за закупуване на високопроходими автомобили е изпратен от Върховната касационна прокуратура още на 6 януари.


Материалите са присъединени към вече образувано досъдебно производство, което е за търговия с влияние. По това производство са привлечени като обвиняеми две лица, за които от Специализираната прокуратура уточняват, че предстои обвиненията да бъдат прецизирани, във връзка с данни за извършени корупционни престъпления.

По този доклад, според който МВР е трябвало да закупи високопроходими автомобили, на финала на поръчката е избран доставчик на друг тип, по-нисък клас автомобили.

"Така е преценил наблюдаващият прокурор и защото има относима разпоредба в Наказателно-процесуалния кодекс, който дава тази възможност при извършена преценка и анализ на доказателствените източници. Знаете, че с последните промени в НПК докладите на ОЛАФ, както впрочем и ревизионните доклади да кажем на един орган по приходите в лицето на НАП, вече има доказателствена тежест и могат да бъдат приобщени в материали в касателно досъдебно производство. Разбира се, те подлежат на анализ, проверка, оценка, наред с останалите доказателства, каза Валентина Маджарова - и.д. ръководител на Специализираната прокуратура

От прокуратурата отговориха с "няма повече да коментираме", на въпроса дали делото, по което са присъединени материалите са с обвиняеми секретаря на президента Пламен Узунов и бизнесмена Пламен Бобоков.

Обществената поръчка за доставка на автомобилите е била в периода март - април 2017 година, когато служебен министър на вътрешните работи е Пламен Узунов, сега секретар на президента. Вчера по повод свързването на името на Узунов с казуса, от прессекренариата на държавния глава разпространиха договора за закупуване на автомобилите. От там подчертават, че той е сключен няколко месеца след края на мандата на служебното правителство.

Може да се окаже, че това досъдебно производство ще бъде първото, което Европейската прокуратура ще разследва у нас. Злоупотребите с финансови средства на Европейския съюз вече са по компетентност за разследване от европейската прокуратура. Ако приключи навреме изборът на делегирани европейски прокурори за България, най-вероятно от Специализираната прокуратура това досъдебно производство ще влезе при делегираните европейски прокурори.

Съобщението на прокуратурата:

На 6 януари Върховната касационна прокуратура е изпратила в Специализираната прокуратура материали, получени от Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ). Предоставените данни се отнасят до разследване относно потенциална измама и закононарушения при изпълнение на Споразумение за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по фонд „Вътрешна сигурност“ за закупуване на превозни средства за нуждите на Министерството на вътрешните работи.

Към Прокуратурата на Република България е отправена препоръка за образуване на съдебно производство срещу длъжностни лица от МВР за злоупотреба с власт и облагодетелстване на трета страна. Съгласно член 127, алинея 1 от НПК, получените доклади от ОЛАФ са един от основните видове писмени доказателствени средства.

След анализ и преценка на относимостта, с постановление на наблюдаващия прокурор от Специализирана прокуратура, получените материали от ОЛАФ са обединени към материалите по дело, свързано с разследване на възможна „търговия с влияние“. По същото досъдебно производство, в качеството им на обвиняеми са привлечени две лица, на които са повдигнати и предявени обвинения. Освен деянията, по които лицата са обвинени, предмет на разследване са и търговия с влияние, както и извършени корупционни и длъжностни престъпления. Именно това обуславя обединяването на получени материалите от ОЛАФ към делото за „търговия с влияние“.

По досъдебното производство активно се извършват действия по разследването, с оглед осигуряване на обективност, пълнота и всестранност на фактите и обстоятелствата подлежащи на доказване, така и с оглед на законовото изискване обвинение да не почива единствено на установеното в докладите по разследванията на Европейската служба за борба с измамите.

Предстоят разпити, назначаване на експертизи, оценка и анализ на събраните доказателства, прецизиране на предявените обвинения спрямо привлечените като обвиняеми лица. При събиране на доказателства е възможно привличането като обвиняеми и на други лица.

За предприетите действия от страна на прокуратурата е информирана и Европейската прокуратура.

* * * *

Вчера бе оповестено, че ОЛАФ са открили нарушения при обществена поръчка, проведена през март - април 2017 г. за закупуване на високопроходими автомобили за полицията.

ОЛАФ препоръча в бюджета на ЕС да бъдат върнати близо 6 млн. евро.

От агенцията заключиха, че има данни служители на МВР да са злоупотребили с власт и да са ощетили европейските финанси.

ВИЖТЕ ПЪЛНИЯ ТЕКСТ НА СЪОБЩЕНИЕТО НА ОЛАФ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
99 години от рождението на Стоянка Мутафова - спомените на дъщеря ѝ Мария
99 години от рождението на Стоянка Мутафова - спомените на дъщеря ѝ Мария
Жителите на 10 села протестират срещу лошото състояние на пътя Първомай-Асеновград
Жителите на 10 села протестират срещу лошото състояние на пътя Първомай-Асеновград