НОВИНИ

Затварят част от магистрала "Тракия" за ремонт

bnt avatar logo
от БНТ
06:22, 02.02.2021 (обновена)
10259
Чете се за: 02:42 мин.
У нас
Слушай новината

Започва ремонт в двете платна на участък от 16,5 километра от автомагистрала "Тракия". Той е между пътната връзка с магистрала "Марица" и пътен възел "Чирпан-Изток". Строителните дейности са част от започналия през октомври миналата година поетапен ремонт на общо 52 км от аутобана.

По време на ремонтните работи ще бъде ограничено изцяло движението по „Тракия" в тази отсечка, като трафикът ще преминава по обходни маршрути през село Плодовитово.

Скоростта в този участък дълго време беше ограничена до 90 км/ч заради вълните по асфалта и дълбоките коловози, които се бяха образували. Започналият ремонт ще подобри цялата пътна конструкция, като ще се използва методът на студено рециклиране.

"Разбиване на горната част на магистралата - 30 см, впръскване на активно вещество на основата на цимент, след което започваме с нанасянето на новия асфалт, маркировка и приключваме с ремонта", каза Стоян Беличев, изпълнителен директор на дружеството "Автомагистрали".

"Използваме различни похвати спрямо конкретните участъци, различни инженерни методи за гарантиране на една устойчива магистрала, оразмерена на сегашния трафик", обясни Даниел Иваничков, директор "Поддържане на пътната инфраструктура" в Агенция "Пътна инфраструктура".

Ремонтът трябва да приключи в края на март, но това зависи и от времето.

"Контролът, който трябва да бъде изпълняван върху конкретния начин за направа на студено рециклиране, е безкомпромисен. Там имаме едни изисквания относно температурите, за да работи новото свързващо вещество, така че може да има забавяне спрямо метеорологичната обстановка, но не следва да компрометираме качеството", поясни още Даниел Иваничков.

"По задание срокът ни е края на април, по линейни графици и опита, който имаме с така направения опитен участък преди няколко месеца, сме разчели дата 25 март", каза Стоян Беличев.

70 милиона ще струва ремонтът на отсечката. Тя е открита през 2006 г. и 14 г. по-късно е силно амортизирана. Според статистиката на Института за пътна безопасност за последните 5 години тук са загинали 16 души.

Вижте и още във видеото.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Туроператорите: Няма предвидимост, невъзможно е да се работи в тези условия
Туроператорите: Няма предвидимост, невъзможно е да се работи в тези условия
Съдът решава за присъдата на Навални
Съдът решава за присъдата на Навални