НОВИНИ

Валежите спират и вятърът отслабва

bnt avatar logo
от БНТ
21:20, 01.02.2021
Чете се за: 02:20 мин.
Времето
Слушай новината

Оправдаха се очаквания за много силен югозападен вятър и проливни валежи днес в източните и югоизточните райони. 28 литра на квадратен метър паднаха на нос Емине, 23-24 литра на квадратен метър - в Бургас, Сливен и Кърджали, където вятърът беше ураганен, с пориви около 100 км/ч. С пориви от 60 до 70 км/ч беше по Черноморското ни крайбрежие.

В близките часове валежите навсякъде ще спрат, а вятърът в страната чувствително ще отслабне и през нощта в равнините и низините ще се образуват мъгли, които в отделни райони ще се задържат и през по-голямата част от утрешния ден. Минималните температури ще са между 1° и 7°.

През деня на отделни места ще превали слаб дъжд. В повечето райони ще е почти тихо и максималните температури ще са от 5 градуса по поречието на Дунав, където ще има по-трайни мъгли, до 15° в крайните южни райони.

Над планините облачността ще е по-често значителна и на отделни места ще превали слаб дъжд, над 1600 метра - сняг. Ще духа умерен югозападен вятър.

Температури в курортите - около 5-6 градуса в Боровец и Пампорово, 10° в Банско и малко над нулата на Алеко. Лавинна опасност извън ски зоните остава много висока!

Температурите на целия Балкански полуостров ще останат по-високи от обичайните за началото на февруари. Краткотрайни валежи от дъжд ще има в Гърция, Албания и Черна гора, а вечерта ще превали и в Европейска Турция. На Пиренеите също ще бъде топло за сезона, с валежи от дъжд в северозападните райони и повече слънце в югоизточните. Във Франция, на Британските острови, страните от Бенелюкс и Германия ще е облачно и дъждовно, ще превали и над Южна Италия.

У нас до края на седмицата ще бъде предимно слънчево, но сутрин на места в низините и котловините ще е с мъгли. Температурите ще бъдат много по-високи от обичайните за началото на февруари.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българските граждани в Мароко ще гласуват в посолството в Рабат
Българските граждани в Мароко ще гласуват в посолството в Рабат
Върнаха се българите, блокирани във Франция заради липса на PCR тест
Върнаха се българите, блокирани във Франция заради липса на PCR тест