НОВИНИ

Производители на ваксини обещават наваксване с доставките за Европа

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:40, 01.02.2021
Чете се за: 01:27 мин.
По света
Слушай новината

75 милиона дози от ваксината на "Пфайзер" и "Байонтек" ще бъдат доставени в Евросъюза през второто тримесечие на годината, обявиха производителите днес. По информация на Европейската комисия пък "Астра Зенека" се е съгласила да достави 40 милиона дози за първите 3 месеца.

От средата на февруари се очаква доставките на ваксината на "Пфайзер" да вървят по график и дори да се навакса забавянето от миналия месец, което се получи заради производствени проблеми в завода в Белгия.

"До края на септември ще имаме повече от 500 милиона ваксини от "Прайзер" и "Байонтек" и "Модерна". Ако смятате и ваксината на "Джонсън и Джонсън" ще имаме 600 милиона", каза Стефан Де Керсмакер - говорител на ЕК.

Общото количество ваксини, доставени досега в страните от ЕС е 18.5 милиона, а 12 милиона са ваксинираните. "Астра Зенека", която първоначално обяви, че ще съкрати ваксините за европейските държави до 31 милиона за първите три месеца, е обещала още 9 милиона и така се очаква да достави 40 милиона дози.

От Еврокомисията отново припомниха, че руската ваксина "Спутник V" не е подала искане за одобрение за употреба в ЕС. Но има размяна на информация между Агенцията по лекарствата и руските учени, разработили ваксината.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Възстановен е тръбопроводът във Варненското езеро
Възстановен е тръбопроводът във Варненското езеро
Шестима са обвиняемите за катастрофата край Своге с 20 загинали
Шестима са обвиняемите за катастрофата край Своге с 20 загинали