НОВИНИ

Без подкрепата на БСП вторият мандат на Радев е трудно постижим, смятат политолози

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
12:58, 02.02.2021
Чете се за: 02:10 мин.
Политика
Слушай новината

С решението да обяви, че ще се кандидатира за втори президентски мандат, Румен Радев едновременно притиска БСП да вземе отношение и в същото време е изненадващ ход за Бойко Борисов - коментираха политолози в сутрешния блок на БНТ "Денят започва".

Без подкрепата на БСП вторият мандат на Румен Радев е трудно постижим, смята Димитър Ганев. Според него неслучайно Нинова е предпочела да зарови томахавките на напрежението между БСП и държавния глава.

"Радев направи изненадващ тактически ход. Чрез този ход той иска да притисне по някакъв начин ръководството на "Позитано" 20 и вероятно, персонално Корнелия Нинова, да вземе отношение по повод неговата кандидатура за втори мандат", казва Димитър Ганев.

Първан Симеонов допуска и че при договорка с левицата Радев би могъл да привлече и подкрепа от десни, протестиращи и дистанцирани от политиката хора.

"Тогава президентът изглежда една идея по-далечен от БСП, като преди това е урегулирал това с БСП и съответно това, че е една идея по-далечен от БСП ще даде тия подкрепи, за които вие говорите", казва Първан Симеонов.

Политологът смята, че с кандидатурата си Радев е внесъл известна определеност в обърканата политическа ситуация и е изненадал премиера Борисов.

"Тук имаме в лицето на Радев за първи път въобще нещо, което е извън плана Борисов. Този им проби системата и те няма да му простят, ще го мачкат много яко", казва Симеонов.

Тези парламентарни избори ще породят нова политическа ситуация, по която президентската кампания тепърва ще се наглася - коментираха още политолозите.

Вижте целия разговор във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хюстън наниза 28 тройки при победата над Оклахома
Хюстън наниза 28 тройки при победата над Оклахома
Италия обърна Австрия на старта на ATP Cup
Италия обърна Австрия на старта на ATP Cup