НОВИНИ

Заловените наркотрафиканти изнасяли хероина директно за САЩ

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
12:07, 02.02.2021
Чете се за: 02:22 мин.
У нас
Снимка:
Слушай новината

Група за трафик на хероин от Турция, през страната ни към Съединените щати е задържана при акция на антимафиотите и ГДБОП. Един от арестуваните е българин. Разследването е по молба за правна помощ, дошла от Вашингтон.

Групата е разкрита, след като е започнало съвместно разследване на ГДБОП и Американската служба за противодействие на наркотрафика.

Задържаните до момента са шестима - един е българин, другите са граждани на Република Сърбия, има и такива с двойно гражданство.

Единият от задържаните е известен с това, че по него е стреляно през 2007 г. у нас и тогава съмненията са, че опитът за убийство е бил мотивиран именно с проблеми с трафика на хероин.

Хероинът е влизал в страната ни през сухопътната граница с Турция чрез камиони, които се занимават с международен превоз на товари и е бил предназначен за износ директно за САЩ. Това е първи такъв случай, засечен у нас.

"Начална точка на трафика е Република Турция през България, евентуално през различни страни от Западна Европа. Крайна точка - САЩ", каза изпълняващият функциите ръководител на Специализираната прокуратура Валентина Маджарова.

"Реално схемата винаги е почти една и съща. Новото е, че по един или друг повод реално на територията на страната се осъществяват такива сделки между различни криминални субекти, които впоследствие се опитват да ги депортират на територията на Западна Европа и САЩ - това може да се каже. Досега не сме имали такъв канал, който да се занимава директно с транспортиране на хероин към САЩ. Подготвяното количество е било на стойност 260 000 евро, толкова е трябвало да получат за това количество 20 кг хероин", каза директорът на ГДБОП Любомир Янев.

На този етап не може да се каже каква част от количествата, преминаващи през страната, са отделяни за вътрешния пазар.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Федерер обяви кога отново ще го видим в действие
Федерер обяви кога отново ще го видим в действие
Наводнени къщи в бургаското село Кости, обявено е частично бедствено положение
Наводнени къщи в бургаското село Кости, обявено е частично бедствено положение