НОВИНИ

Разбиха международна престъпна група за трафик на хероин

живо разбиха международна престъпна група трафик хероин
bnt avatar logo
от БНТ
10:57, 02.02.2021
Чете се за: 03:05 мин.
У нас
Слушай новината

ГДБОП и Специализираната прокуратура, с участието на служители и на американската Агенция за борба с наркотиците ДЕА, разбиха международна организирана престъпна група за трафик на хероин. Началната точка на трафика е Република Турция, през България, през различни страни от Западна Европа, крайна точка САЩ, съобщи на брифинг и.ф. ръководителят на СП Валентина Маджарова.

„Извършвани са действия по разследването в изпълнението на молба за правна помощ от САЩ, което автоматично според българското законодателство означава, че там има образувано досъдебно производство отново за трафик на хероин. Изключително активни в разкриването на тази международна организирана престъпна група бяха правоохранителни органи на САЩ, които са компетентни в тази насока, а именно представителите на ДЕА. Те осъществиха пълноценно партньорство с нашите правоохранителни органи, именно ГДБОП“, съобщи още тя.

Задържани са шест лица - трима са българи, двама са сърби и едно лице с двойно гражданство. Става дума за около 20 кг хероин, заяви Валентина Маджарова, като уточни, че това е ориентировъчно количество.

Организатор и ръководител на престъпната група е един от задържаните сръбски граждани, съобщи директорът на ГДБОП Любомир Янев.

"Новото е, че по един или друг повод на територията а страната са осъществявани сделки между различни криминални субекти, които в последствие се опитват да ги депортират на територията на Западна Европа и впоследствие в САЩ. Досега не сме имали такъв канал, който да се занимава директно с транспортиране на хероин към САЩ", поясни той.

Службите имат информация, че задържаният хероин е част от голяма пратка. „Това е просто една от сделките, които са направени към настоящия момент. По-скоро подготовката за сделките, които е трябвало да се случат на територията на страната. Подготвеното количество е било на стойност около 260 000 евро, които е трябвало да получат за това количество – 20 кг хероин“, поясни Янев.

Нямаме информация как е изнасян, но имаме информация как е внесен, уточни Янев и допълни, че става въпрос с камиони през сухопътни граници.

Директорът на ГДБОП съобщи също, че част от задържаните са познати на службите. Той поясни, че лицето, определяно за организатор на престъпната схема, през 2007 г. е бил прострелян в България. Това е била една от основните версии, по която е работено тогава, че опитът за убийство е свързан с трафика на наркотици.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Русе остана без парно заради авария
Русе остана без парно заради авария
Глоби за двама шофьори, участвали в гонка край село Ябълково
Глоби за двама шофьори, участвали в гонка край село Ябълково