НОВИНИ

"Тренд": 43% от българите не биха се ваксинирали срещу COVID-19

bnt avatar logo
от БНТ
11:42, 02.02.2021
Чете се за: 02:25 мин.
У нас
Слушай новината

Над милион и половина българи (28%) биха се ваксинирали срещу COVID-19, а 43% не биха. Това показва изследване на "Тренд", по поръчка на вестник "24 часа".

Спрямо образователния статус, се отчита, че сред висшистите делът на деклариращите, че биха се ваксинирали е по-висок. Значим е делът (29%) на тези, които не знаят или още не са решили дали биха се ваксинирали.

Липсата на сигурност, че ваксината е безопасна (22%) и опасенията от странични ефекти (12%) са сред основните причини българите да не искат да се ваксинират. Противоречивата информация за ваксината или пък липсата на информация (9%) също се явява като причина да не се ваксинират.

42% от анкетираните са на мнение, че с появата на ваксината срещу COVID-19, навлизаме в нов етап, в който светът овладява тази пандемия. Близо всеки трети пък е скептичен към това твърдение.

Обстоятелството, че зад разработката на ваксината срещу COVID-19 седят едни от най-големите международни фармацевтични компании, поражда доверие във ваксината за 36% от анкетираните. 38% е делът на тези, които заявяват, че за тях това не поражда доверие.

Всеки пети (22%) одобрява идеята, хората, които нямат ваксина да бъдат ограничени в пътуването със самолети. Повече от половината (57%) обаче не одобряват тази идея.

Фактът, че публични лица и политически фигури се ваксинираха, създава повече доверие във ваксината сред всеки трети българин. Отново по-голям дял отчитаме сред скептиците – за 51% това не създава повече доверие.

Медиите остават основният канал за информиране по отношение на ваксините срещу COVID-19 (65%). Комуникацията с близки и познати (38%) също продължава да е начин за информиране на българите по темата, следвана от социалните мрежи (28%). Лекарите/ личните лекари също са основен източник на информация за ваксините срещу COVID-19 (27%). Всеки десети пък споделя, че не търси информация за ваксината.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Наводнени къщи в бургаското село Кости, обявено е частично бедствено положение
Наводнени къщи в бургаското село Кости, обявено е частично бедствено положение
Ясно е кога и срещу кого започва сезон 2021 за Григор Димитров
Ясно е кога и срещу кого започва сезон 2021 за Григор Димитров