Президентът Румен Радев ще се кандидатира за втори мандат

от БНТ
10:31, 01.02.2021
Чете се за: 02:17 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Президентът Румен Радев заяви официално, че ще се кандидатира за втори мандат, заедно с вицепрезидента Илияна Йотова.

Заявката беше направена по време на изявлението по повод четвъртата годишнина от встъпването му в длъжност. Формата за издигане на кандидатурата ще бъде ясна в указания от закона срок.

„Най-важната непосредствена държавна цел е укрепване на властта. За да преодолеем институционалната криза, България се нуждае от мощна политическа алтернатива, с решимост за постигане на тази първостепенна цел“, изтъкна президентът.

„Тази ранна заявка за кандидатирането ни за втори мандат цели да даде възможност на политическите субекти да се позиционират спрямо заявените принципи и приоритети и да помогне на избирателите да имат информиран избор за статуквото и алтернативата“, обясни Румен Радев.

Като президент и вицепрезидент ще продължаваме да работим, за да победим бедността и безправието и да гарантираме достойното ни място в европейското семейство, акцентира още той.

"Издигането на нашата кандидатура точно сега е честен почтен подход спрямо българските граждани, спрямо всички политически субекти. Предстои ни плаване в бурни води и е критично важно да имаме както институции, така и политически субекти с ясни приоритети и ясни позиции. В лицето на президентската институция българското общество ще има такава институция, която ще държи стабилен курс с ясни ориентири, изразени в нашето послание", заяви президентът.

"Не съм водил преговори с политически партии за подкрепа на нашата кандидатура, най-малкото защото социалистите, които издигнаха кандидатурата ни през 2016 година имат правото да се произнесат първи", каза още Румен Радев.

Вижте цялото изявление на президента във видеото

Президентът Румен Радев отчете четвъртата година от встъпването си в длъжност

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Александър Лазаров на 1/4-финал в Анталия
Александър Лазаров на 1/4-финал в Анталия
Цвети Пиронкова осъществи страхотен обрат срещу Дона Векич
Цвети Пиронкова осъществи страхотен обрат срещу Дона Векич