НОВИНИ

Президентът Румен Радев отчете четвъртата година от встъпването си в длъжност

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
09:44, 01.02.2021
Чете се за: 05:07 мин.
У нас
Слушай новината

Държавният глава Румен Радев даде пресконференция по повод четвъртата годишнина от встъпването си в длъжност. На отчетните пресконференции досега винаги е присъствала и вицепрезидентът Илияна Йотов, но днес тя отсъства поради заболяване от COVID-19.

В началото на петата година от пърия си мандат президетът Румен Радев обяви, че заедно с вицепрезидентът Илияна Йотова ще се кандидатира за втори мандат.

Под каква форма ще стане това дали с инициативен комитет или конкретна партия ще обяви след парламентарните избори като подчерта, че БСП има право първа да се произнесе по този въпрос.

Каза, че няма да наложи вето на Закона за извънредното положение, в който се регламентира гласуването на хората под карантина, но посочи, че промените са объркани и противоречат на правната логика.

За промените в Наказателно-процесуалния кодекс, с които се въвежда фигурата на прокурор, който да разследва главния той не даде конкретен отговор дали ще наложи вето, но иронично нарече това предложение екзотично.

Относно ареста на Алексей Навални каза, че вингаи е бил против насилието срещу протестиращи граждани.

„Измина година на бурни събития, които ускориха хода на обществено-политическите промени у нас. Президентската институция продължи да задава дневен ред по важни теми за обществото. Действителността налага да имаме институции с ясни приоритети и предвидимост на своите действия“, започна изявлението си президентът Румен Радев.

Румен Радев и Илияна Йотова встъпиха в длъжност на 22 януари 2017 г. Днес президентът извини отсъствието на вицепрезидента Илияна Йотова и пожела бързо възстановяване. Миналата седмица стана ясно, че тя е заразена с коронавирус.

„Още в началото на миналата година снех доверие от правителството. Това бе акт на политическа отговорност срещу острата криза в управлението“, заяви държавният глава. И протестите по-късно през годината показаха, че имаме право. Президентската институция не се скри зад висотата на институционалния комфорт, а подкрепи исканията на протестиращите, акцентира Радев.

Президентът припомни и действията, които е предприел по отношение на кризата с коронавируса. Загърбването на важни предложения и липсата на навременни и адекватни мерки доведоха до сериозни последствия в здравно, социално и икономическо отношение, посочи Радев.

2020 бе годината на българското събуждане. Доверието в правителството и парламента рухна. Българите излязоха на улицата и заявиха волята си промяна“, заяви още президентът Румен Радев. Предстоящите избори през април поставят хората пред дилемата да приемат или отхвърлят днешния модел на властта - корумпирана и задкулисна, репресивна и разхитителна, несправедлива към обикновения българин.

Президентът Румен Радев ще се кандидатира за втори мандат

Най-важната непосредствена държавна цел е укрепване на властта. За да преодолеем институционалната криза, България се нуждае от мощна политическа алтернатива с решимост за постигане на тази цел. Ако това не се случи, може да се стигне до поредните пазарлъци между партии и поредния мандат на грабеж и застой. Предвид в патовата ситуация в новия парламент може да се стигне до правителство на задкулисието под благовидния предлог национално спасение или експертно правителство или други формулировки.“, изтъкна президентът.

Румен Радев обяви, че заедно с Илияна Йотова ще се кандидатират за втори мандат като президент и вицепрезидент. „Тази ранна заявка за кандидатирането ни за втори мандат цели да даде възможност на политическите субекти да се позиционират спрямо заявените принципи и приоритети и да помогне на избирателите да имат информиран избор за статуквото и алтернативата“, обясни Румен Радев.

Като президент и вицепрезидент ще продължаваме да работим, за да победим бедността и безправието и да гарантираме достойното ни място в европейското семейство, акцентира още той.

Формулата за издигането ни ще стане ясна в законовия срок, който е след парламентарните избори, уточни президентът и призна, че още не е водил преговори с политически партии за подкрепа на кандидатурата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 5000 арестувани при протестите в подкрепа на Навални
Над 5000 арестувани при протестите в подкрепа на Навални
Колко е важно членството на България в Агенцията за ядрена енергия към ОИСР
Колко е важно членството на България в Агенцията за ядрена енергия към ОИСР