НОВИНИ

Какъв ще е резултатът от разхлабване на мерките?

bnt avatar logo
от БНТ
08:52, 01.02.2021
Чете се за: 02:22 мин.
У нас
Слушай новината

Днес отварят врати магазините в моловете и фитнесите. Мерките за дезинфекция са достатъчни според зам.-председателя на Националната пациентска организация Виктор Паскалев.

"Не само моловете трябва да вземат мерки, трябва да се вземат мерки и от хората, които посещават молове. Те трябва да носят маски, защото така защитаваме човека срещу нас, за да се защитим ние", подчерта той в "Денят започва".

"Трябва да носим маски, за да има превантивност", допълни още Виктор Паскалев.

"Основният проблем в тази ситуация се състои в това, че противоепидемичните мерки са въпрос на експертиза, решават се от специалистите, епидемиолозите и са свързани с развитието на епидемията и доказателствата, които имаме за нейното разпространение. Докато икономическите мерки са въпрос на политика и те трябва да са насочени към всички уязвими групи, така че да се постигне един баланс между ограниченията и компенсациите за хората, които най-много са пострадали", отбеляза Мария Шаркова, адвокат по медицинско право.

Основният конфликт е между хората, пострадали икономически от ограниченията, които обвиняват за несгодите си епидемичните ограничения в тази ситуация. При адекватни икономически мерки и компенсации не би следвало да има конфликт между противоепидемичните мерки и между хората, на които те се отразяват върху работата.

Адвокат Шаркова подчерта, че не винаги, когато ограничават наши права, това е нарушение. Във всеки отделен случай има критерии, по които се преценява дали има нарушение. Правилата трябва да са законово установени, да бъдат правилно изготвени и ясно написани и да пропорционални - да съответстват на целта, която се търси.

Ако беше изчакано да бъдат разхлабени мерките едва след масово ваксиниране, това би отнело доста време и би създало напрежение, коментира Виктор Паскалев.

Гледайте още от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Караянчева: С болка свеждаме глави пред паметта на погубените от тоталитарната репресия
Караянчева: С болка свеждаме глави пред паметта на погубените от тоталитарната репресия
България очаква първа доставка от ваксината на "Астра Зенека" на 7 февруари
България очаква първа доставка от ваксината на "Астра Зенека" на 7 февруари