НОВИНИ

ЕК публикува части от договора с “Астра Зенека”

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
15:28, 29.01.2021
Чете се за: 02:00 мин.
Европа
публикува части договора ldquoастра зенекаrdquo
Слушай новината

Европeйската комисия публикува днес договора с фармацевтичната компания “Астра Зенека”, в който е заличена голяма част от информацията, свързана най-вече с конкретните количества дози за страните, конкретните дати на доставките и цените на ваксините.

Според източници от Еврокомисията 95% от заличената информация е скрита по искане на “Астра Зенека” и само 5% - по настояване на ЕК.

Това е вторият договор, който Европейската комисия прави отчасти публичен, след този на "КюрВак", до който достъп получиха евродепутатите. Комисията се надява в близко бъдеще да може да публикува всички договори, съгласно предварителните споразумения за покупка на ваксини.

Ваксината на "Астра Зенека" получи одобрение за употреба в Европейския съюз

Договорът на Европейската комисия, договорен заедно с държавите-членки на ЕС, беше одобрен на 14 август и влезе в сила на 27 август.

Чрез него всички държави-членки могат да закупят 300 милиона дози от ваксината AstraZeneca, с възможност за допълнителни 100 милиона дози, които да бъдат разпределени на пропорционална основа на населението. Договорът също така позволява на държавите членки да дарят своите дози ваксини на страни с по-ниски и средни доходи или да ги пренасочат към други европейски държави.

ТУК можете да прочетете договора с “Астра Зенека”.

Очаква се по-късно днес Европейската агенция по лекарствата да обяви дали дава зелена светлина за употреба на ваксината на “Астра Зенека” в ЕС.

Вчера германският институт “Робърт Кох” препоръча ваксината да не се използва за хора над 65 години заради недоказано действие.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Унгария одобри китайската ваксина
Унгария одобри китайската ваксина
БСП критикува управляващите за социалната им политика
БСП критикува управляващите за социалната им политика