НОВИНИ

Най-четящото дете на Русе прочете 289 книги за година

bnt avatar logo
от БНТ
07:26, 01.02.2021
Чете се за: 03:10 мин.
Любопитно
Слушай новината

Беатрис Петрова е най-четящото дете на Русе. За една година тя е прочела 289 книги. Освен това, петокласничката от гимназията за европейски езици е и най-младата поетеса в града. Наскоро излезе от печат първата ѝ стихосбирка „Мечта“ .

Тя е само на 11. А първите си стъпки в поезията прави, когато е на осем години. Досега е написала над сто стихотворения, в които са вплетени творческо любопитство, богато въображение и много чувствителност. Фина и нежна като натура, Беатрис притежава истински талант да докосва душите. Впечатляват я както сериозни теми като коронавируса, така и по-дребните неща като долетелите през прозореца пера и мръзнещите гълъби в снега.

Беатрис Петрова споделя: "Много обичам да римувам думите. Имам и стихотворение за пандемията. В него се засяга това, което се говори по новините, колко заболели има, колко е опасен този вирус и как хората трябва да спазват противоепидемичните мерки".

В книгата ѝ „Мечта“ са събрани 24 стихотворения, в които всеки може да намери себе си. А когато ги прочетеш задължително се усмихваш.

Но много преди да се посвети на поезията, Беатрис открива безценното приятелство с книгите. Казва, че те я пренасят в друг свят, от който не може да се откъсне. А любимото ѝ място в Русе е регионалната библиотека „Любен Каравелов“.

"Започнах да сричам в 4 група, посещавам библиотеката от три години. Любими са ми приказките, както и фентъзите. Например „Пърси Джаксън“ и „Боговете на Олимп“. Имам любими автори: Шарл Перо, Ла Фонтен и много други. Много харесвам немския език. Чета и немска литература. Когато чета аз се пренасям в един нов свят, всичко изглежда по различен начин, интересни са ми финалите как накрая доброто побеждава злото. Научавам повече думи и изрази и по този начин речникът ми става по-богат", споделя още Беатрис.

И макар че вижда себе си като бъдещ лекар, Беатрис е сигурна, че любовта ѝ към словото ще остане завинаги.

"Мечтая да стана хирург, за да мога да помагам на хората, когато изпаднат в трудни моменти и имат здравословни проблеми“, разкри Беатрис.

Заради прочетените 289 книги през годината ученичката от гимназията по европейски езици беше наградена на специална церемония в регионалната библиотека и остави отпечатък от ръката си в Алеята на най-четящите русенски деца.

Репортаж на Венета Николова и Светослав Шаламанов

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Две автобусни линии возят учениците в София безплатно
Две автобусни линии возят учениците в София безплатно
Пристигна нова пратка ваксини срещу COVID-19
Пристигна нова пратка ваксини срещу COVID-19