НОВИНИ

ЕК: До март - 9 милиона дози допълнително от "Астра Зенека"

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
06:32, 01.02.2021
Чете се за: 01:45 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Компанията "Астра Зенека" ще достави на Европейския съюз през първото тримесечие на годината допълнително 9 милиона дози от ваксината срещу COVID-19, съобщи Еврокомисията.

Председателят Урсула фон дер Лайен определи новината като "стъпка в правилната посока". Така Общността ще получи общо 40 милиона дози до края на март, но и това количество е едва от половината от очакваното. Миналата седмица Еврокомисията влезе в остър спор с Великобритания и "Астра Зенека" за доставките.

Брюксел заплаши да въведе граничен контрол със Северна Ирландия, за да не допусне ваксини, произведени в Евросъюза да достигнат до Острова.

Фон дер Лайен е провела видеоконференция с производителите след серия от критики по ваксинационната програма на 27-те. Тя увери, че след трудния период февруари - март, през второто тримесечие производителите ще преодолеят първоначалните трудности и значително ще увеличат количествата ваксини.

"Снощи имах много добър разговор с Борис Джонсън по този въпрос. Има много повече смисъл да работим заедно на този етап от пандемията. С радост чух от него, че двата завода на "Астра Зенека" естествено снабдяват Европа, както европейските дози, например на "Байонтек", отиват във Великобритания. Нашият противник е вирусът, а фармацевтичната индустрия е част от решението", заяви председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Държавен преврат в Мианмар: Военните арестуваха гражданските лидери
Държавен преврат в Мианмар: Военните арестуваха гражданските лидери
Учениците от 7-и, 8-и 12-и клас се връщат в училище
Учениците от 7-и, 8-и 12-и клас се връщат в училище