НОВИНИ

Търговец на видеоигри "преметна" борсата - в компанията има и българска следа

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
20:46, 31.01.2021
Чете се за: 04:00 мин.
По света
Слушай новината

През изминалите седмици един търговец на видеоигри, едно приложение за търговия с акции и "Уолстрийт" намериха място сред водещите новини, при това не само в специализираните икономически издания. Заговори се за бунта на малките срещу големите, за отмъщение срещу "Уолстрийт", за поколенчески бунт.

През април миналата година ГеймСтоп - най-големият търговец на видеоигри на дребно в САЩ, обяви тежки загуби заради COVID-19 и планове за сериозно свиване на дейността си.

Това накара хедж фондовете от "Уолстрийт" да заложат къси позиции спрямо компанията. Това значи продажба на актив, който не се притежава на ниска цена, с идеята, че ще може да бъде купен по-късно на още по-ниска цена.

Тук обаче се намесват дребните търговци. С помощта на социалната платформа Reddit и по-конкретно на форума WallStreetBets, те започват да купуват акции на ГеймСтоп. Като използват едноименното приложението на компанията Robinhood, съосновател на която е българинът Влад Тенев. То дава възможност за търговия на борсата без комисиони.

И ако през април 2020 акциите на ГеймСтоп са стрували 3 долара, през изминалата седмица, на моменти стойността им надвишаваше 350. Като само за ден цената им се качи с над 300%.

Така много дребни търговци успяха да натрупат значителни суми по сметките си, докато хедж фондовете загубиха милиарди.

"Ние живеем в свободен свят, търгуваме на свободен пазар, където можем да решаваме какво да се случва с парите ни. Ако искам да рискувам потенциално да спечеля повече пари, защото знам какво става, и искам да се възползвам от дадена възможност, нека го направя!", казва Джей Джей Бъкнър, собственик на информационен Ютюб канал за търговия с акции, използва Robinhood.

Всички платформи и приложения съществуват от години. Сега обаче те се обединиха около конкретна компания, и сериозно разгневиха "Уолстрийт".

И реакцията не закъсня, ден след най-големия скок на акциите на ГеймСтоп, от Robinhood спряха възможността за купуване на акции, но не и на продажба. Това означава, че стойността им може да върви само надолу. А това играе в полза на хедж фондовете.

Така приложението си навлече гнева на всички - потребители, инвеститори, политици. В серия туитове Тенев се опита да обясни, че решението е взето не за да облагодетелства някой от пазарните играчи, а за да се съобрази с определени финансови и регулаторни изисквания.

Влад Тенев, съосновател на Robinhood, казва: "Тези изисквания съществуват, за да предпазват инвеститори и пазари, и ние ги приемаме отговорно да се съобразяваме с тях, включително и с мярката, предприета днес."

Феномен, лудост, нищо, което се е случвало и преди, битка между поколенията - малка част от определенията за това, което медиите нарекоха "борсова война".

Случилото се с ГеймСтоп обаче повдига множество въпроси - за регулацията на пазара, за възможността за пряка намеса в борсовата търговия и за инструментите, с които това може да се постигне.

Според мнозина, това е само началото. Вече е известно, че представител на Robinhood е поканен за изслушване в Конгреса.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Защо спорът за княжевския лифт отново забуксува
Защо спорът за княжевския лифт отново забуксува
В защита на Навални: Протести в цяла Русия, задържаните са над 4000
В защита на Навални: Протести в цяла Русия, задържаните са над 4000