НОВИНИ

От утре тръгваме на фитнес, но при различни правила

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
20:18, 31.01.2021
Чете се за: 03:52 мин.
У нас
Слушай новината

От утре - отново можем да ходим на фитнес и да пазаруваме в мола, но нищо няма да бъде както преди. Мнозина чакат това отваряне с нетърпение, но трябва да знаят, че има правила и те трябва да бъдат спазвани, за да няма бум на заразата от коронавирус.

Екипът на БНТ днес посети няколко фитнес зали, които усилено почистват и дезинфекцират за отварянето утре. Подготвени са, че ще работят с половината от капацитета си.

Основните мерки, които трябва да се спазват, са:

  • Дезинфекция на уредите през определено време и след всеки един клиент.
  • Уредите трябва да бъдат достатъчно развлечени един от друг
  • Помещението трябва да се проветрява на всеки 20 минути по 2,3 минути.
  • Всеки, който посещава фитнес залата, трябва да има кърпа при използване на уредите, а в йога залите да си носи и собствено килимче.

От началото на пандемията досега фитнес клубовете у нас бяха затваряни на два пъти за по два месеца.

Оцеляваха както могат. Някои ползваха компенсации за това че не работят, други работеха онлайн с клиентите, но твърдят, че това им е носило минимални доходи.

Николай Костадинов е управител на фитнес клуб в София. Преди време подал документи за помощи, но не бил одобрен.

Трудно се живее без доходи в днешно време, когато човек има семейство, разходи, кредитни задължения, казва Николай. И допълва: Доста загуби претърпяхме. Но в интерес на истината, тези дни има доста по-голям интерес от това, което очаквахме.

Други фитнес клубове въобще не са подавали документи за компенсации. Общото между всички е, че не се притесняват от противоепидемичните мерки и смятат, че ще се справят с тях.

Надяваме се да има по-висока посещаемост, но имаме наум и това, че все пак пандемията удари силно много сектори финансово и това ще повлияе на възможностите на хората да посещават редовно фитнес залите, казва Николай Лесков, треньор в фитнес клуб.

Доста зали, които не са във молове или във фитнеси, останаха отворени през последните два месеца. Собствениците им твърдят, че по време на пандемията са имали доста по-малко клиенти от обичайното.

Основната причина е, че хората се притесняваха, работеха от къщи, повечето ни клиенти имат деца ,които не ходят на училище и им е трудно да се справят. А също така и тези специализирани карти за групови занимания бяха стопирани през тези два месеца. Но от февруари очакваме раздвижване, надяваме се на такова, казва Ивета Филипова, собственик на йога студио.

От утре отварят кината, залите за танцово и музикално изкуство, при използване на 30% от капацитета на помещенията и спазване на дистанция.

Остават затворени обаче ресторантите. Днес по обяд от Асоциацията на заведенията и Сдружението на заведенията съобщиха, че се отказват от протестно отваряне, както направиха колегите им в Италия и Чехия. И напомниха, че всички, които отварят заведения въпреки забраната, носят лична наказателна отговорност.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спазват ли се мерките на ски зоната в Банско
Спазват ли се мерките на ски зоната в Банско
Пак нелегален купон? Хоро се изви в хотелски комплекс край Поморие
Пак нелегален купон? Хоро се изви в хотелски комплекс край Поморие