НОВИНИ

Мярката "Запази ме" продължава и през февруари

Цанка Николова
от Цанка Николова
19:52, 31.01.2021
Чете се за: 03:22 мин.
У нас
Слушай новината

Днес изтича срокът за изплащане на парите по мярката "Запази ме". От сумата 24 лева на ден могат да се възползват работниците от временно затворените бизнеси, заради ковид мерките. При някои работници обаче имаше и леко забавяне.

Сметки, консумативи, наеми - разходите за ресторантьорите не спират, приходите обаче не са същите. Разчитат на помощта от държавата.

Марин Владиков е партньор в собствеността на два ресторанта в Пловдив. 22 от служителите на двете фирми са кандидатствали за мярката "Запази ме". До момента само от едната фирма са получили обезщетения за ноември и за декември. Останалите 11 не са получили нищо, макар документите да са подадени в един и същи ден.

Цялата ни фирма все още не е взела дори първите 24 лв., така че те не се справят. Разчитахме на правителството и на програмата "Запази ме", казва Мария Богданова, управител на ресторант.

Един и същи счетоводител, едни и същи условия, едни и същи правила, едните са получили средства, други все още не са, чакаме разяснения, подали сме въпроси, казва Марин Владиков, съсобственик на ресторант в Пловдив.

От началото на пандемията Мая Кръстева променя позицията си в ресторанта няколко пъти. Сега е назначена на длъжност офис мениджър. За декември получава 480 лева, а справянето в живота граничи с невъзможното.

Ние сме на квартира, плащаме наем, платихме наема и сметките и всичко свърши. Оцеляваме благодарение на финансите на моя съпруг, казва Мая Кръстева, служител в ресторанта.

Подобна е ситуацията и в Русе. Милен Иванов е собственик на кафе-бар. Претърпял е 100% загуби. В бизнеса е от 10 години. Изпратил е в неплатен отпуск четирима служители се е възползвал от мярката "Запази ме".

Има цели семейства, които са в този бранш и са крайно без никакви доходи от месеци и много от тях са млади хора, които са на квартира и с 480 лева не мисля, че изобщо може да става въпрос дори за преживяване, смята Милен.

Ресторантьорите в Русе смятат системата на подпомагане от държавата за мудна.

От социалното министерство заявиха, че до момента са подадени 45 000 заявления за помощ по мярката "Запази ме". Малко над 41 000 са получили пари за ноември и декември.

Решението парите да се изплащат директно на служителите отнема повече време за обработка на документите. Според социалния министър - грешки в данните или объркани банкови сметки са причина за забавяне в преводите.

Иначе - от началото на тази година мярката беше променена - размерът на обезщетението вече не е 24 лева, а 75% от осигурителния доход. При тези нови условия плащанията ще започнат през февруари.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Моловете отварят от утре - какви мерки трябва да спазваме в магазините
Моловете отварят от утре - какви мерки трябва да спазваме в магазините
Захариева: Осъждаме задържането на мирно протестиращи привърженици на Навални
Захариева: Осъждаме задържането на мирно протестиращи привърженици на Навални