НОВИНИ

30% спад в продажбите на имоти в Благоевград

bnt avatar logo
от БНТ
12:16, 31.01.2021
Чете се за: 02:40 мин.
Бизнес
Слушай новината

Около 30% спад на продажбите на недвижими имоти отчитат от агенциите в Благоевград за 2020 година. Въпреки пандемията, цените на имотите не падат. По-голямо търсене има на апартаменти, които се отдават под наем.

Тристаен апартамент в нова сграда, разположен в центъра на града - е най-предпочитаният имот сред хората, които търсят да купят жилище в Благоевград. Цената за квадратен метър варира между 500 и 700 евро.

"За необзаведен апартамент, който е на замазка и мазилка и до точка и до тапа, за направени апартаменти е над 1000 евро на квадрат, и то направени качествено, със скъпи материали и качествени електроуреди отива над 1000, 1100", обяснява Кирил Велинов, който е собственик на агенция за недвижими имоти.

Областният град е на едно от първите места по ниски заплати в страната, затова благоевградчани не могат да си обяснят високите цени на имотите.

"Цените в Благоевград са доста завишени за състоянието, в което е градът", смята жител.

"Би трябвало да паднат цените, след като няма работа, пандемията...", допълва друг.

Заради онлайн обучението, е намаляло търсенето на жилища под наем в района на Югозападния университет. Има обаче търсене около Американския, отчитат брокери. Чуждестранните студентите дори са готови да платят повече за по-ново и по-луксозно жилище, като наемите варират между 500 и 700 лева на месец.

"Друг стандарт са, могат да си позволят, те са и от други европейски държави и могат да си позволят по-прилични апартаменти", казва Велинов.

В пъти се е увеличило предлагането на търговски обекти в центъра на Благоевград. Освен за отдаване под наем, не са малко и помещенията, обявени за продажба.

"Магазините по центъра опразват се, няма търсене, няма движение, няма толкова обороти и не се работи, хората са притеснени финансово", допълва Велинов.

Въпреки очакванията, че заради пандемията цените за продажба и под наем ще паднат, това не се случва. Брокери дори наблюдават леко увеличение на цените и прогнозират, че тази тенденция ще се запази.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стотици задържани на протестите за Навални в Русия
Стотици задържани на протестите за Навални в Русия
Арсенал и Юнайтед с нулево реми в Лондон
Арсенал и Юнайтед с нулево реми в Лондон