НОВИНИ

Истории за зверове и хора от сърцето на Родопите

Мария Костова
от Мария Костова
11:19, 31.01.2021
9942
Чете се за: 01:35 мин.
У нас
Слушай новината

Тези места почти никога не влизат в новините. Имената им са странни, непознати и обичайно неотбелязани на картата. Достигат се трудно - след дълго изкачване и безброй завои. Там къщите не се заключват, а дворовете не винаги имат огради. Пазят се само градините - от диви прасета и сърни. Да видиш мечка е по-вероятно отколкото да срещнеш непознат. Останали са малко хора и много човеци. Добре дошли в Родопите!

Рамиз Касабов е кметски наместник на 5 села в Община Мадан. Често и единствената връзка със света за 82-ата жители, останали да живеят в тях. В селата няма училище, лекар и магазин. Хляб се докарва два пъти седмично. За лекарства и други продукти се разчита на кмета. За да ги набави понякога му се налага да пътува по 32 км в посока до общинския център. През лятото може да бъде видян да обикаля от село в село с мотора си. Зимата обаче е тежка. Когато снегът затрупа планината, районът остава напълно откъснат.

Как живеят хората в петте села? Защо голямата им мечта е да имат път? И как се приготвят традиционните родопски ястия - качамак и пататник? - вижте в репортажа на Мария Костова и Анна Андреева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Страхотна Цветана Пиронкова даде само три гейма в Мелбърн
Страхотна Цветана Пиронкова даде само три гейма в Мелбърн
МВнР покани международни наблюдатели за изборите на 4 април
МВнР покани международни наблюдатели за изборите на 4 април