Соломон Паси: Истински стреснат съм, че руското посолство може да се загрижи за правовия ред в България

от БНТ
10:48, 31.01.2021
Чете се за: 03:45 мин.
У нас
Слушай новината

С дискусията за върховенството на закона в България започваме да отбелязваме 30-годишнината на Атлантическия клуб в България, която се навършва на 4 април. Диалогът между Джесика Ким от американското посолство и Елена Поптодорова от Атлантическия клуб зададе тон на серия от подобни дискусии.

Това каза в "Денят започва с Георги Любенов" президентът на Атлантическия клуб Соломон Паси.

"Изборите в САЩ озвериха путинофилите и в България, и по света. В момента сме свидетели на нервни реакции. Истински стреснат съм от това, че руското посолство може да се загрижи за правовия ред в България и за върховенството на закона".

Така Паси коментира реакцията на новата руска посланичка Елеонора Митрофанова. Посолството на Русия в България осъди коментарите на правния съветник в посолството на САЩ в София Джесика Кич, че у нас липсва политическа решителност за борба с корупцията.

Руското посолство в София с критики към американската дипломация у нас

По думите му, "Русия всячески иска да отвлече вниманието от Навални и пуска такива фойерверки".

Паси беше категоричен, че България се интересува от опита на САЩ, от опита на Европа.

"Ние не само по световна линия, но и по европейска линия имаме накъде да се поправим и искаме да подпомогнем страната да се реформира и усъвършенства. Големият проблем на България се нарича правоприлагане, а не писане на закони."

Соломон Паси подчерта, че след изборите в САЩ настъпва промяна.

"Има ренесанс на новия световен ред, установен след Втората световна война." С президента Байдън българи са работили дълго, активно и много плодотворно. "Тази предистория може да бъде трансформирана в нова история", каза той.

АЕЦ "Белене" не е първа грижа на президента Байдън. "Въпросът е не какво той ще поиска от нас, а какво ние ще поискаме от него", заяви президентът на Атлантическия клуб. Той беше категоричен, че в наш интерес ние да поискаме черноморски бази на САЩ у нас, защото в момента въоръжението на Черноморието е 90% руско. Черноморска сигурност, гарантирана от НАТО, ЕС, с водеща роля на САЩ, Великобритания, Франция, е онова, от което имаме нужда.

Другото, което трябва да поискаме от Байдън, е членство на България в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

САЩ за реформите у нас: България е един от най-важните ни съюзници

Освен това трябва да поискаме България да участва в програмата за развитие на F-35. Бихме могли да поискаме изграждане у нас на "завод, ако ще за бурми за тези F-35".

Задължително е да поискаме да бъдат уплътнени българо-американските отношения в космическата сфера - както в цивилната, така и във военната. "На американците трябва да кажем: искаме при следващата мисия до Луната да има българин или българка", отбеляза Паси и допълни, че България произвежда космическа храна с изключително високо качество.

Трябва да поискаме визита на президента Байдън в България, каза още той.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте още от "Денят започва с Георги Любенов"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
МВнР покани международни наблюдатели за изборите на 4 април
МВнР покани международни наблюдатели за изборите на 4 април
Марияна Николова в Боровец: Повишена е заетостта в зимните курорти
Марияна Николова в Боровец: Повишена е заетостта в зимните курорти