НОВИНИ

Продължава разчистването на срутището в Искърското дефиле

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
12:00, 31.01.2021
Чете се за: 01:42 мин.
У нас
Слушай новината

Разчистването на срутището край Елисейна продължава. В района край на пътя Зверино - Своге в Искърското дефиле се почистват скатове с дължина километър и половина.

За разлика от вчерашния дъждовен ден, днес условията за работа са много по-подходящи, особено за алпинистите. Над срутилата се скална маса от ската те успяха да отделят доста големи части от скалата, които всъщност не са част от нея, но са останали във височина и са се крепели буквално на косъм. Дали ще успеят до сряда - предстои да видим, но основното не е да спазят този срок, а да работят безопасно и никой да не пострада.

Борисов за срутището край Елисейна: Да се работи бавно, за да е сигурно и безопасно

В същото време в студиото на "Денят започва с Георги Любенов" зам.-министър Николай Нанков съобщи, че са отделени около 500 млн. лева и се работи превантивно по почти 100 свлачища и срутища по пътищата в страната, като само за януари новообразувалите се свлачища са около 50.

През зимните месеци се предприемат т. нар. палеативни мерки по разчистване и аварийно укрепване на свлачищата, а реалната работа може да се извършва през летните месеци, когато времето е най-подходящо за това. Заради това и в района се подготвя проект за дълбоко анкериране на ската, за да може свлачището да бъде трайно укрепено.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кубрат и Тервел зарадваха боксови таланти в Танзания
Кубрат и Тервел зарадваха боксови таланти в Танзания
Димитър Кузманов стартира с успех на Чалънджър в Анталия
Димитър Кузманов стартира с успех на Чалънджър в Анталия