Борисов за срутището край Елисейна: Да се работи бавно, за да е сигурно и безопасно

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
12:00, 30.01.2021
Чете се за: 03:07 мин.
У нас
Слушай новината

Продължава разчистването на срутилата се земна маса в Искърското дефиле. Над 4000 тона затрупаха пътя в четвъртък през нощта. Участъкът остава затворен и в двете посоки.

На проверка на място бяха премиерът Бойко Борисов и регионалният министър Петя Аврамова, след като рано сутринта разчистването на сметището продължи отново. То се извършва основно по два начина - алпинисти обрушват ската от камъни, които са във височина, с тежки машини пък се разчиства скалната маса, която се е струпала върху пътното платно. Прави се проверка и на цялото трасе от около километър и половина, тъй като всички скатове, които минават покрай пътя в този участък, са такива.

Премиерът каза, че има рискове и част от тези скатове да се срутят върху пътя, заради което няма да се бърза, ще се работи бавно, за да е сигурно и най-вече безопасно.

"Единственият шанс да се предотврати подобно нещо, е да отрежем с 45 градуса наклон. Това са милиарди и още по-лошото е, че след това ще тръгнат свлачищата, защото виждате колко е високо и къде е. Затова мрежи, мрежи, вместо два пъти три пъти да минават по трасето да чистят камъните, защото там където няма мрежи, има камъчета. Вижте къде и в какви условия работят хората, и ако им дадем повече зор и стане някой нещастен случай, дали ще е по-добро. Нощно време не им давам да работят, защото те също са деца и съпрузи на някого", заяви премиерът Борисов.

"Освен в района на това, което в момента виждате, ще направим обрушване и на скатовете, които са в 200-метровата зона до настоящото срутище. В понеделник ще има среща в Агенция "Пътна инфраструктура" на геолози, проектанти. Вторият етап на укрепването ще включва дълбоко анкериране и високоякостни мрежи", каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова.

В понеделник вътрешният министър Христо Терзийски ще събере междуведомствената комисия за подпомагане, за да се прецени какви средства са необходими за възстановяването на това срутище. Министър-председателят съобщи още, че подобно голямо срутище има и в Благоевград, по укрепването на което също предстои да започне да се работи. Готов е и проектът за пътя към Рилския манастир - там ще бъде направен полутунел, така че да няма опасност камъните да прекъсват пътната връзка.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Алберт Попов се класира за втория манш в Шамони
Алберт Попов се класира за втория манш в Шамони
Левски триумфира във волейболното "Вечно дерби"
Левски триумфира във волейболното "Вечно дерби"