НОВИНИ

Борисов за срутището край Елисейна: Да се работи бавно, за да е сигурно и безопасно

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
12:00, 30.01.2021
Чете се за: 03:07 мин.
У нас
Слушай новината

Продължава разчистването на срутилата се земна маса в Искърското дефиле. Над 4000 тона затрупаха пътя в четвъртък през нощта. Участъкът остава затворен и в двете посоки.

На проверка на място бяха премиерът Бойко Борисов и регионалният министър Петя Аврамова, след като рано сутринта разчистването на сметището продължи отново. То се извършва основно по два начина - алпинисти обрушват ската от камъни, които са във височина, с тежки машини пък се разчиства скалната маса, която се е струпала върху пътното платно. Прави се проверка и на цялото трасе от около километър и половина, тъй като всички скатове, които минават покрай пътя в този участък, са такива.

Премиерът каза, че има рискове и част от тези скатове да се срутят върху пътя, заради което няма да се бърза, ще се работи бавно, за да е сигурно и най-вече безопасно.

"Единственият шанс да се предотврати подобно нещо, е да отрежем с 45 градуса наклон. Това са милиарди и още по-лошото е, че след това ще тръгнат свлачищата, защото виждате колко е високо и къде е. Затова мрежи, мрежи, вместо два пъти три пъти да минават по трасето да чистят камъните, защото там където няма мрежи, има камъчета. Вижте къде и в какви условия работят хората, и ако им дадем повече зор и стане някой нещастен случай, дали ще е по-добро. Нощно време не им давам да работят, защото те също са деца и съпрузи на някого", заяви премиерът Борисов.

"Освен в района на това, което в момента виждате, ще направим обрушване и на скатовете, които са в 200-метровата зона до настоящото срутище. В понеделник ще има среща в Агенция "Пътна инфраструктура" на геолози, проектанти. Вторият етап на укрепването ще включва дълбоко анкериране и високоякостни мрежи", каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова.

В понеделник вътрешният министър Христо Терзийски ще събере междуведомствената комисия за подпомагане, за да се прецени какви средства са необходими за възстановяването на това срутище. Министър-председателят съобщи още, че подобно голямо срутище има и в Благоевград, по укрепването на което също предстои да започне да се работи. Готов е и проектът за пътя към Рилския манастир - там ще бъде направен полутунел, така че да няма опасност камъните да прекъсват пътната връзка.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Алберт Попов се класира за втория манш в Шамони
Алберт Попов се класира за втория манш в Шамони
Левски триумфира във волейболното "Вечно дерби"
Левски триумфира във волейболното "Вечно дерби"