НОВИНИ

Георги Свиленски: Най-голямото предизвикателство пред тези избори е изборната активност

bnt avatar logo
от БНТ
10:18, 30.01.2021
Чете се за: 03:12 мин.
У нас
Слушай новината

Високата изборна активност е оръжието, с което ще преборим купения вот. Важното е да си поставим правилните цели, да направим така, че да дадем възможност на българските граждани да участват в целия този процес - по предизборна кампания, участие в изборния процес и най-важното гласуването, защото най-голямото предизвикателство пред тези избори е именно изборната активност.

Това заяви в "Денят започва с Георги Любенов" депутатът и зам.-председател на парламентарната група на БСП Георги Свиленски.

Според него ниската изборна активност устройва статуквото.

"ГЕРБ и управляващите ще направят всичко възможно и те вече го правят: да ни обясняват колко е опасно да се гласува, да се участва в секционни избирателни комисии, т.е., ще има отлив на хора, които участват в изборния процес, как не трябва да има видео наблюдение, за да се наблюдава изборният процес и как изборите щели да бъдат фалшифицирани, т.е. един нормален български гражданин да си каже: за какво да ходя да гласувам, като ще ми променят вота", каза още Свиленски.

По думите му, гласуването е като един обикновен ден от ежедневието, отиването до секцията е като отиването до магазина, когато спазваш необходимите мерки, няма нищо опасно в това да отидеш и да дадеш своя вот. Същото се отнася и за членовете на секционните комисии, за които също трябва да се вземат съответните мерки.

Депутатът уточни, че не вижда желанието в управляващите да се случи това нещо.

"Предлагаме видеонаблюдение във всяка секция, защото там са най-големите притеснения за различни манипулации. Предлагаме изчистване на избирателните списъци - 30 години говорим за мъртви души в списъците и никой не прави нищо. Надяваме се управляващите да приемат тези предложения, за да имаме наистина един честен вот", допълни Свиленски.

Според него трябва да се върне държавността в България, да се върне парламентаризма в държавата, а "БСП в момента е единствената алтернатива, тя е силата, която може да го направи, и около която искат да се обединят всички недоволни граждани, които искат смяна на модела на управление".

Ако БСП стане първа политическа сила и има конфигурация, която да даде възможност за управление, би било нормално Корнелия Нинова да бъде кандидат за премиер, каза Свиленски, но допълни, че това се решава не от нея, а от Националния съвет.

Вижте още от разговора във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва с Георги Любенов"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Антон Радичев изкарал коронавируса преди 4 месеца
Антон Радичев изкарал коронавируса преди 4 месеца
Веселин Марешки: Явяваме се на изборите с воля за чиста и свята република
Веселин Марешки: Явяваме се на изборите с воля за чиста и свята република