НОВИНИ

Чехия и Франция затварят граници

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
08:46, 30.01.2021 (обновена)
Чете се за: 03:00 мин.
По света
Слушай новината

Година след като Световната здравна организация обяви "извънредна ситуация, свързана с общественото здраве" заради коронавируса, опитите за ограничаване на разпространението му продължават. Чехия и Франция със строги правила за влизането на територията им. Италия се подготвя за поетапно облекчаване на мерките.

От днес в Чехия са забранени несъществените пътувания, хотели и хостели ще обслужват само хора, които могат да докажат, че са по работа в страната. Чехите трябва да се ограничат само със семейни контакти.

А от утре Франция е затворена за държави извън ЕС. А всички, които влизат от държава членка на обединението, ще трябва да предоставят отрицателен PCR тест. Ще се правят изключения за определени групи. Целта на новите правила е да се избегне поредна пълна карантина.

Мерките се затягат още в Белгия и Португалия. А Италия се готви за постепенното им облекчаване от понеделник, въпреки предупрежденията на здравните експерти.

Късно снощи Европейската комисия се отказа от въвеждането на забрана върху доставката на ваксини срещу коронавируса в Северна Ирландия. Така Брюксел даде заден ход за задействане на извънредни мерки, заложени в споразумението за Брекзит, за да ограничи износа на ваксини през ирландската граница към Обединеното кралство. Това се случи след бурни протести в Лондон, Белфаст и Дъблин. Въпреки, че ЕС се отказа от намерението си, щетите вече са нанесени, смятат политолози.

Разпространението на ваксините трябва да е честно и справедливо, заявиха от СЗО.

"Пандемията разкри и показа неравенствата в нашия свят. И сега има голяма опасност най-големият инструмент за справяне с нея - ваксините - да изострят тези неравенства. Ваксинационният национализъм може да оправдае краткосрочни политически цели. Но е крайно недалновиден и саморазрушителен. Няма да прекратим пандемията никъде, докато не я спрем навсякъде", каза Тедрос Гебрейесус.

А според прогнозите на МВФ, ако ваксините се разпространяват бързо и са ефективни, икономическата прогноза в световен мащаб може да се подобри още през 2021 година.

"Истината е, че достъпът до ваксините и тяхната ефективност са най-големият източник на несигурност на прогнозата ни за 2021. Ако светът се справя бързо с поставянето им и те са ефективни, можем да видим дори по-добри от очакваното резултати. НО ако това не се случи, има вероятност да се отклоним от положителните прогнози", заяви Кристалина Георгиева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фил Колинс на 70 години
Фил Колинс на 70 години
Продължават протестите срещу закона за абортите в Полша
Продължават протестите срещу закона за абортите в Полша