НОВИНИ

Иван Кръстев: Пандемията накара хората да преосмислят идеята за място и за общност

bnt avatar logo
от БНТ
22:47, 29.01.2021
Чете се за: 02:50 мин.
Общество
Слушай новината

В момент на криза е важно да говориш на родния език, да бъдеш при близките си. Така най-общо в студиото на "Панорама" политологът Иван Кръстев определи моралните аспекти на коронакризата.

Директорът на Центъра за либерални стратегии коментира сегашната ситуация в света. "В момента обикновени хора няма. Всеки от нас е необикновен и иска да се отнасят с него като необикновен. И това е голяма промяна. Тя е културна, тя е структурна."

Иначе светът не се променя от едни избори, където и да се те. Американците избраха нов президент, но страната е същата, разделението вътре в САЩ остава, каза Кръстев. Тръмп, според него, не е болестта на Америка, а симптом на тази болест. Анализаторът онагледи разминаването на политическите и икономическите фактори, по които съдим за състоянието на една държава, с нивата на фондовите борси през тези дни, които са високи, но политиците и обществото в САЩ са дълбоко разделени. В анализа си Кръстев посочи, че политиците и избирателите се опитват да върнат обществото до това, което е било преди 20-30 години, но това вече не е възможно.

Що се отнася до казуса "Навални" в Русия Кръстев подчерта, че важното в случая е действието на опозиционера - неговото завръщане в родината и превръщането му в единствения човек, дръзнал да се изправи срещу Путин. Именно това е накарало хората да чуят какво той говори и да видят филма му за живота, който живее Путин.

"Само хората, които рискуват себе си, в момента биват чувани", е констатацията на Иван Кръстев. И това се отнася за света като цяло.

Иван Кръстев сравни ЕС с динозавър - огромен механизъм, който трудно взима решения и това често измества тежестта от значението на решението. Доброто в този съюз е, че всички страни се третирани еднакво, както в случая с ваксините. И макар да има известни проблеми, цената за закупуването на ваксините е значително по-ниска от тази, която са получили страни извън Евросъюза. А що се отнася до бъдещето на съюза, по мнението на анализатора, легитимността му ще зависи от това как лидерите му ще се справят с пандемията.

Вижте още от интервюто на Бойко Василев с Иван Кръстев във видеото.

Гледайте повече от дискусиите в "Панорама"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Елена Кръстева ни представя света отвъд ключалката в изложбата "Навън"
Елена Кръстева ни представя света отвъд ключалката в изложбата "Навън"
Германия спира да приема пътници от страни с по-заразния вариант на коронавриуса
Германия спира да приема пътници от страни с по-заразния вариант на коронавриуса