НОВИНИ

Каракачанов: Преговорите със Скопие ще бъдат честни или дълги

Александър Марков
от Александър Марков
20:00, 29.01.2021
Чете се за: 04:25 мин.
У нас
Слушай новината

Пореден епизод от сагата между София и Скопие. Опозиционната партия в Република Северна Македония ВМРО-ДПМНЕ призова за замразяване на преговорите с България по спорните въпроси около историята и изпълнението на Договора за добросъседство.

Премиерът Зоран Заев отхвърли призива и даде да се разбере, че македонският език и идентичност няма да бъдат обект на разговори и очаква признаването им от София.

Вицепремиерът Красимир Каракачанов обяви, че преговорите ще бъдат или честни, или дълги. Всичко това идва на фона на решението на Скопие да върне сръбския език и култура за изучаване в училищата.

София и Скопие в момента преговарят по План за действие, който трябва да доведе до пълно изпълнение на Договора за добросъседство. Именно липсата на гаранции за изпълнението му стана причина да откажем да подкрепим началото на преговори на Скопие с ЕС.

"Един от непочтените номера, които ни въртяха от Скопие, беше зад гърба ни да ходят и да обясняват в Европа на нашите партньори в НАТО или в ЕС, че всъщност България, пречейки на Македония да влезе в ЕС, обслужва сръбските и руските интереси. Е, то се видя кой какви интереси обслужва", заяви вицепремиерът Красимир Каракачанов.

В специално обръщение към сръбското малцинство по случай деня на Свети Сава премиерът Зоран Заев обяви, че сръбският език и култура се връщат за изучаване в училищата в Република Северна Македония.

Решението е директно прокарване на сръбско влияние, когато отношенията със София са обтегнати, според експерти.

"Това е стъпка към младото поколение, защото старите знаят, те са учили в Югославия, там се учеше сръбски, той беше официалният език, в армията са служели и т.н., младото поколение обаче беше откъснато от тези неща", каза проф. Христо Матанов, автор на учебници по история.

Решението за сръбския език идва на фона на последователния отказ на Скопие да промени учебните си програми, пълни с исторически неистини за България.

"Ние не трябва да очакваме бързи действия от тяхна страна. Има очевидни глупости в тези учебници", каза още Христо Матанов.

От подписването на Договора за приятелство с България през 2017 г. Скопие вече четири години отказва да промени учебните си програми.

Работата в Смесената мултидисциплинарна експертна комисия по историческите въпроси също буксува заради несъгласия по основни въпроси.

В Скопие продължава натискът върху хора с българско самосъзнание през медии и образователната система, според вицепремиера Красимир Каракачанов. 120 000 души от Скопие са с български паспорти, а сръбското малцинство е 30 000, напомни той, според когото Република Северна Македония очаква ЕС да притисне България.

"Другото, на което разчитат, е, че в България ще се промени политическата конфигурация, в САЩ има нова администрация и едва ли не някой от Щатите и от Европа ще притисне бъдещото българско правителство и то ще клекне", каза Каракачанов.

Червените линии, от които Скопие няма да отстъпи, повтори днес за пореден път Заев, са идентичността и езика.

"Или ще водиш честен диалог с България, или можем да си водим диалог в следващите 28 години по начина, по който го водеха с Гърция", коментира Каракачанов.

Решения с България, според Заев, трябва да се очакват след изборите. София отказа да подкрепи преговорната рамка със Скопие, защото няма достатъчни гаранции, че ще изпълнява Договора за добросъседство.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борислава Христова: Мотивирани сме за успех
Борислава Христова: Мотивирани сме за успех
Ваксината на "Астра Зенека" ще може да се използва само за пълнолетни
Ваксината на "Астра Зенека" ще може да се използва само за пълнолетни