НОВИНИ

Проф. Балтов: Няма вакуум в доставката на ваксини

bnt avatar logo
от БНТ
19:31, 29.01.2021
Чете се за: 03:07 мин.
Здраве
Слушай новината

Няма вакуум в доставката на ваксини, защото буквално този месец ще бъдем заляти буквално от 100 000 ваксини от "Модерна" и "Пфайзер"-"Байонтех", следващия месец - още 100 000, каза в "Още от деня" каза изпълнителният директор на "Пирогов" проф. Асен Балтов.

"Това значи, че ние ще можем реално да изпълняваме както втора фаза, която вече започна в някои области, в София започва в понеделник, трета фаза буквално ще тръгне не по-късно от 15 дена след втората фаза, защото виждаме, че колебаещите се са все още не малко", отбеляза проф. Балтов.

Учителите и преподавателите, които желаят да се ваксинират, са 25-30%, изчакват да видят какво ще се случи. Ако някой е пропуснал втората фаза, може след месец да получи ваксината, ако реши да се ваксинира, няма да му бъде отказано, поясни лекарят.

Има промени във фазите, от днес вече в трета фаза влизат и членовете на избирателните комисии - около 80 000 души.

Не съм съгласен, че в другите страни в Европа са в пъти по-напред във ваксинирането, заяви директорът на "Пирогов" и посочи, че в много от тях са се оплакали, че не могат да направят втората доза, като даде пример с Румъния, в която 117 000 души няма да могат да я получат навреме. Периодът за "Пфайзер" е 21 дни, а за "Модерна" - 28 дни.

"Израел е нещо съвсем различно, защото те имат договорка с "Байонтех"-"Пфайзер", че ще бъдат едва ли не като тяхното клинично проучване за масова ваксинация. Излязоха вече първите данни, които са изключително добри. От 135 000 ваксинирани с две дози само при 31 случая е имало заболяване с леки симптоми на домашно лечение, всички други са имали един добър имунитет", обясни проф. Балтов.

Директорът на "Пирогов" заяви, че няма да има проблем с ваксинирането при личните лекари, за ден могат да се ваксинират 10-15 души в рамките на два часа.

Ако бъдат одобрени седемте производители, до края на годината ще дойдат 18 млн. броя ваксини.

"В "Пирогов" са ваксинирани 520 колеги, преболедували са около 550, още около 500 са боледували безсимптомно. Установихме в рамките на един месец, че около 70% от персонала на "Пирогов" е придобил имунитет - с ваксина или преболедувал", подчерта проф. Балтов.

Гледайте повече от "Още от деня"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как ще учат студентите в пет от университетите в страната?
Как ще учат студентите в пет от университетите в страната?
Недоволство заради решение на ЦИК за имената на коалициите за предстоящия вот
Недоволство заради решение на ЦИК за имената на коалициите за предстоящия вот