НОВИНИ

Недоволство заради решение на ЦИК за имената на коалициите за предстоящия вот

Вера Александрова
от Вера Александрова
19:26, 29.01.2021 (обновена)
Чете се за: 02:40 мин.
У нас
Слушай новината

Решение на Централната избирателна комисия относно регистрацията на имената на коалициите, които ще участват в предстоящия вот, предизвика гневни реакции на някои извънпарламентарни формации. "Демократична България", "Изправи се.БГ", Движение "България на гражданите" обявиха, че обжалват това решение пред Върховния административен съд. Мая Манолова пък поиска оставката на председателя на ЦИК.

Решението на ЦИК от 27 януари гласи, че името на дадена коалицията може да съдържа само наименованието на една или няколко от партиите в състава ѝ.

Според "Изправи се.БГ", "Отровното трио", ДБГ и "Демократична България" този текст противоречи на Изборния кодекс, който позволява на коалициите да се регистрират с избраните от тях имена, без законови ограничения. И дадоха пример от предишните избори с "Обединени патриоти" - коалиция, която не съдържа имената на партиите в нея.

"Според това решение "Изправи се.БГ", "Отровното трио" не могат да бъдат вписани в бюлетините за предстоящите избори. Ако искаме да участваме, трябва да вземем името на някоя партия", каза Мая Манолова.

Според съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов текстът създава неяснота в момент, в който се събират подписи за регистрация на коалициите, а това минира подготовката за вота.

"Максимално бързо да елиминират всякаква неяснота по въпроса, да приложат Изборния кодекс, какъвто е към момента, а там подобни ограничения не са предвидени, за да може изборите да се проведат по един разумен начин", призова Христо Иванов.

Текстът, който е записан в решението на ЦИК, съществува в Изборния кодекс, но се отнася за местни избори, не за национални.

"Всичко е описано във видеоархив, в протоколите от заседанието. Съдиите ще ги разгледат и ще преценят дали нечии права са нарушени", заяви Димитър Димитров, говорител на ЦИК.

- И ако преценят, че са нарушени?

- Разбира се, ще трябва или да се коригира решението или пък просто да бъде съобразена регистрацията с това, което е тяхно предписание, допълни Димитров.

ЦИК ще изчака решението на Върховия административен съд и ще излезе със своя позиция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проф. Балтов: Няма вакуум в доставката на ваксини
Проф. Балтов: Няма вакуум в доставката на ваксини
Операта във Вилнюс с представления за един зрител
Операта във Вилнюс с представления за един зрител