НОВИНИ

Защо закъснява изплащането на средствата по "Запази ме"?

Николай Минков
от Николай Минков
18:14, 22.01.2021 (обновена)
Чете се за: 04:57 мин.
Бизнес
Слушай новината

До момента около 1 милион души са получили подпомагане от държавата в условията на пандемия по различните мерки, съобщи социалният министър Деница Сачева в парламента. От НАП пък обявиха, че от утре започват да разплащат директната помощ за пострадалия бизнес от локдауна, възлизаща на около 30 млн. лв. Въпреки огромния ресурс, който държавата заделя, за да се справи с последиците от епидемията, пострадали се оплакват, че помощта не стига до тях.

Много оплаквания за забавени плащания по мерките за преодоляване последствията от епидемията има този месец. Социалният министър уточни, че в подадените документи има редица неточности, които бавят обработката, а и декларациите надхвърлят капацитета на бюрата по труда. Затова социалните служби ще работят извънредно, а до края на месец януари всички суми, по мерките за закрила на заетостта ще бъдат изплатени на хората

От приходната агенция съобщиха, че през следващата седмица ще изплатят над 30 млн. лева компенсация върху оборотите на ресторанти, хотели, фитнеси и магазини в молове заради локдауна.

Нешка Милева е управител на корейски ресторант. Разказва, че от началото на пандемията оборотът е спаднал със 70%. Пропуснала да се възползва от първите мерки през пролетта.

"Обявени бяха няколко програми, за които за съжаление не успяхме да кандидатстваме, тъй като имахме задължения към държавата", каза управителят на ресторант Нешка Милева.

Сега очаква подкрепа по мярката през НАП за компенсиране на оборотите.

"Кандидатствахме в една програма, която е за 10 процента от тримесечен оборот, за която все още чакаме одобрение, надявам се всичко да е наред", каза Нешка Милева.

От НАП увериха, че са приключили с обработката на заявленията за подкрепа с оборотен капитал. По тази схема ресторанти, фитнеси и хотели ще получат като компенсация 20% от оборота за месеците на локдауна, а хотелите - 10 на сто.

"По програмата за подкрепа с оборотен капитал кандидатстваха над 8100 компании. Срокът изтече тази седмица, които са поискали подкрепа за около 115 млн. лв. А днес ще обявим и кръга на всички онези компании, които са преминали през т.н. автоматична проверка и които ще получат плащанията си", каза Росен Бъчваров.

От Българската ритейл асоциация обаче се оплакаха, че МОЛ-овете и магазините на световните брандове у нас не могат да се възползват от обявената мярка за подпомагане на търговските центрове.

"Предварително сме дисквалифицирани от нея. Не можем да кандидатстваме, защото е направена за малките и средни предприятия. По-голямата част от големите търговски центрове се водят големи предприятия, защото са част от големи холдингови структури. И реално това, което е обявено за помощ за моловете, ние реално дори не можем да кандидатстваме по нея", каза представителят на Българската асоциация по ритейл центровете Манол Гойгаджиев.

След като отговори на въпрос в парламентарния контрол, социалният министър Деница Сачева отговори и на критиките, че е имало забавени плащания по програмата "Запази ме".

"Подадени са 8 194 заявления за компенсиране на 42 960 работници и служители. Към вчерашна дата, в края на работния ден, са изплатени 4,5 милиона лева за 16 000 работници. Имаше известно забавяне в изплащането на тези 24 лева поради огромния обем от работа", каза министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

Над 2 млрд. лв. е изплатила държавата в подкрепа на бизнеса и за защита на заетостта по различни мерки от началото на пандемията досега.

"Обемът от работа, който се върши в момента както в АСП, така и в "Агенцията по заетостта" наистина е огромен. И сме успели да достигнем до почти комулативно, вероятно около 1 млн души", каза министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

От Социалното министерство увериха, че до края на месеца бюрата по труда ще работят допълнително, за да бъдат изплатени всички компенсации за декември на работниците от затворените бизнеси.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Франция изисква отрицателен PCR тест за всички граждани на ЕС, включително от България
Франция изисква отрицателен PCR тест за всички граждани на ЕС, включително от България
5-и блок на АЕЦ Козлодуй спря: Авария няма и радиационният фон е в нормата
5-и блок на АЕЦ Козлодуй спря: Авария няма и радиационният фон е в нормата