НОВИНИ

Евролидерите решиха: Сертификатите за ваксини няма да са паспорти за пътуване

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
17:28, 22.01.2021
Чете се за: 02:47 мин.
Европа
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Границите в Европейския съюз остават отворени, но трябва сериозно да бъдат ограничени несъществените пътувания, за да се избегне пренасянето на новия вариант на COVID-19. Това се разбраха лидерите на страните от ЕС, които заседаваха снощи видеоконферентно.

Държавите-членки трябва да ускорят процеса на ваксиниране. Сертификатите засега ще бъдат само за медицински цели.

Повечето европейски лидери са недоволни от забавянето на доставките на ваксините и призоваха производителите да спазват сроковете. От държавите се изисква да ускорят процеса на ваксиниране, в момента разликите между отделните страни са големи.

Премиерът Бойко Борисов смята, че в България ваксинационният план се осъществява по "най-разумния, балансиран и правилен начин".

"Ще кажа и какво се иска от нас, а то е до март 2021 година държавите членки на ЕС трябва да определят цели за ваксиниране на минимум 80%, Ангелов, от здравните специалисти и социалните работници, както и на хората над 80 години, а до края на лятото - 70% от възрастното население. Това са задачи, които трябва да се опитаме да изпълним", каза Борисов.

Борисов: Ваксинационният план в България се осъществява по най-разумния начин

Европейските лидери одобряват създаването на сертификат за ваксиниране, но засега той няма да се използва като паспорт за пътуване.

"Обсъдихме въпроса за сертификатите за ваксиниране и смятаме, че трябва да постигнем съгласие за общи елементи в сертификатите, които да бъдат за медицински цели. На по-късен етап ще видим дали могат и при какви други обстоятелства да се използват тези сертификати", каза Шарл Мишел - председател на Европейския съвет.

ЕК предлага въвеждането на нова тъмно червена зона за най-рисковите региони.

"Имаме увеличаване на инфекциите в Европа, разпространяват се и новите варианти на вируса. За да можем да идентифицираме високорисковите зони, трябва да усъвършенстваме нашите карти с цветове. Затова предлагаме нова категория от тъмно червени зони, което показва, че в тези зони присъствието на вируса е много високо", категорична е председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Засега няма да се затварят външните и вътрешните граници в Европейския съюз, но някои държави заявиха, че сериозно ще ограничат пътуванията и ще изискват отрицателни тестове по границите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Байдън продължава да отменя политики на Тръмп
Байдън продължава да отменя политики на Тръмп
Де Бройне извън терена поне за месец
Де Бройне извън терена поне за месец