Подобряват системата за предизвестяване на наводнения в Бургас

от БНТ
17:22, 22.01.2021
Чете се за: 03:52 мин.
Регионални
Слушай новината

След продължилите няколко денонощия обилни валежи в Бургас и региона миналата седмица едно нещо за пореден път стана ясно. Системата за ранно оповестяване при наводнения на морската община доказа своята ефективност и не се стигна до сериозно водно бедствие.

Сега Община Бургас е решила да подобри системата за наблюдение на водите, като по този начин гарантира сигурността на своите жители в случаи на обилни валежи.

Само преди седмица Бургас и областта бяха спасени от водно бедствие. Това се случи благодарение на системата за ранно оповестяване от риск от наводнения, която Общината изгради преди 4 години. Така бързата реакция на екипите спаси 20 семейства от местността Черниците, заради повишените нива на река Маринка.

Такава системата обаче не е изградена в районите, които останаха под вода след последните обилни валежи. Затова Общината започва поетапно да монтира датчици на най-рисковите места.

"Срещу природните бедствия никой не може да се противопостави - неочаквана работа. Жалко за хората, които понесоха щети. Специално за Общината - каквото можа го направи, проследи цялата ситуация и където можеше - помогна", каза Кирил Бъклев.

"Изключително сме доволни от резултатите и работата на нашата система. Още в 3 квартала ще въведем такива датчици и сензори. На самото Ченгене скеле на 2 места ще сложим - пристанището и във вътрешната част на река Отманлийска. Освен да следим нивото на водата, ще сложим и датчици, които да засичат количеството валежи, а на пристанищната част е има нови датчици, които да мерят силата на вятъра и морската вълна", каза кметът на Община Бургас Димитър Николов.

Информационни датчици за следене нивото на язовири и реки ще се поставят и в крайните квартали на Бургас.

"В останалите 3 квартала - Горно Езерово, Долно Езерово и Банево ще сложим на двете дерета, където последния ден имахме проблеми с огромното количество вода. С развитието на тази система ние ще имаме още по-добра картина и видимост какво се случва в такива ситуации и ще можем да реагираме", каза кметът на Община Бургас Димитър Николов.

Какво представлява всъщност системата? Денонощно в общинския център за видеонаблюдение се следят 12 реки и 7 язовира, при които има инсталирани датчици, отчитащи нивата им. Дежурните в центъра имат и пряко наблюдение чрез видеокамери в районите. Така се избегна практиката отпреди мобилни екипи да ходят на терен и тепърва да отчитат данни при силни валежи.

"Сега водата се е оттекла по-бързо. Тогава 2017 г. беше по-малко наводнението отсега според мен", каза Чавдар Николов.

До създаването на системата за ранно оповестяване се стигна след големите наводнения през 2017 година в Бургаска област. Тогава имаше три жертви, а десетки семейства изгубиха домовете си.

Автор: Елеана Цанова

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Евролидерите решиха: Сертификатите за ваксини няма да са паспорти за пътуване
Евролидерите решиха: Сертификатите за ваксини няма да са паспорти за пътуване
Тримата подкупни полицаи от Сливо поле може да получат до 10 години затвор
Тримата подкупни полицаи от Сливо поле може да получат до 10 години затвор