НОВИНИ

Здравният министър: Около 2 милиона българи ще бъдат ваксинирани до края на годината

Вера Александрова
от Вера Александрова
14:52, 22.01.2021 (обновена)
Чете се за: 03:30 мин.
У нас
Слушай новината

Около 2 милиона българи ще бъдат ваксинирани до края на годината. Това увери министърът на здравеопазването Костадин Ангелов по време на парламентарния контрол.

В парламента здравният министър Костадин Ангелов отговори на много въпроси на депутати, свързани с мерките срещу коронавируса у нас. Увери, че до края на годината ще има достатъчно ваксини за всички желаещи.

Обясни също, че е в ход и подготовката на центровете, където масово ще се ваксинират хората.

До края на годината България ще има достатъчно количества ваксини, заяви от парламентарната трибуна здравният министър.

"България от фирма "Пфайзер" ще получи количества ваксини, които са приблизително 3,9 млн. дози, с тях приблизително ще бъдат ваксинирани 2 млн. български граждани", каза министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.

Министър Ангелов обяви, че в момента се подготвя и общата имунизация на населението. Изпратени са писма до всички общопрактикуващи лекари.

"Които от пациентската си листа трябва да посочат кои са необходимите количества ваксини за тях, съобразно желаещите да бъдат ваксинирани български граждани от пациентските им листи, които не са попаднали в първите фази на ваксинацията, съобразно Националния ваксинационен план", каза министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.

Ще бъде изработена и карта, на която ще са отбелязани всички пунктове, в които желаещите ще мога да се ваксинират срещу коноравируса. Цялата информация ще бъде качена на сайта на министерството.

"Много скоро, съвместно с Гугъл, ще бъдат представени на карта на територията на България, ще бъдат видими за всички български граждани", каза министърът на здравеопазването.

Ако има нужда от още ваксини срещу Ковид 19, здравното министерство ще потърси производители и извън ЕС, стига да имат нужните сертификати. Така министърът отговори на въпрос, възможно ли е като Унгария, страната ни да купи и от ваксината на Русия.

"Министерство на здравеопазването няма да се поколебае да предложи закупуването на ваксина и от производител извън ЕС, чиито документи са оценени по същата процедура като безопасни и ефикасни от Европейската агенция по лекарствата и са одобрени за употреба от Еврокомисията", каза министър Ангелов.

А главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев съобщи пред журналисти, че в ЕС вече се водят разговори за документите, които ще се издават на хората, преболедували вече Ковид 19 и с необходимия имунитет. Целта е този документ освен на хартия, да влезе в информационна система и чрез кюар код да е доказателство пред властите от различните държави.

"Ако е само национална задача, много бързо може да стане, но идеята е всички тези документи да са общоевропейски, за да вършат работа навсякъде", каза главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Кунчев не се ангажира със срок кога може да стане това.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кипър отваря границите за туристи от всички страни на 1 март
Кипър отваря границите за туристи от всички страни на 1 март
Почти 40 милиона са гледали клетвата на Байдън
Почти 40 милиона са гледали клетвата на Байдън