НОВИНИ

Границите в ЕС остават отворени, сертификатите за ваксина засега няма да са паспорти

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
11:54, 22.01.2021
Чете се за: 03:30 мин.
По света
Слушай новината

Границите в Европейския съюз остават отворени, но трябва сериозно да бъдат ограничени несъществените пътувания, за да се избегне пренасянето на новия вариант на COVID-19. Това се разбраха лидерите на страните от Европейския съюз, които заседаваха снощи видеоконферентно. Държавите членки трябва да ускорят процеса на ваксиниране. Сертификатите засега ще бъдат само за медицински цели.

Повечето европейски лидери са недоволни от забавянето на доставките на ваксините, те призоваха производителите да спазват сроковете. От държавите се иска ускорят процесът на ваксиниране, в момента разликите между отделните страни са големи.

Премиерът Бойко Борисов смята, че в България ваксинационният план се осъществява по най-разумния, балансиран и правилен начин, като се гарантира, че получилите първата доза от ваксината ще получат и втората.

"Ще кажа и какво се иска от нас, а то е до март 2021 година държавите членки на ЕС трябва да определят цели за ваксиниране на минимум 80%, Ангелов, от здравните специалисти и социалните работници, както и на хората над 80 години, а до края на лятото - 70% от възрастното население. Това са задачи, които трябва да се опитаме да изпълним."

Борисов: Ваксинационният план в България се осъществява по най-разумния начин

Европейските лидери одобряват създаването на сертификат за ваксиниране, но засега няма решение той да при пътуване или посещения в ресторанти и кина, например.

"Обсъдихме въпроса за сертификатите за ваксиниране и смятаме, че трябва да постигнем съгласие за общи елементи в сертификатите, които да бъдат за медицински цели. На по-късен етап ще видим дали могат и при какви други обстоятелства да се използват тези сертификати", каза Шарл Мишел - председател на Европейския съвет.

Лидерите от ЕС: Сертификатът за ваксиниране не бива да се превръща в паспорт за пътуване

Новият вариант на коронавируса се разпространява изключително бързо, затова ЕК предлага въвеждането на нова тъмно червена зона с на картата с цветовете за нивото за заразените. Тя ще указва местата с най-много заразени и най-бързо разпространение на вируса.

"Имаме увеличаване на инфекциите в Европа, разпространяват се и новите варианти на вируса. За да можем да идентифицираме високорисковите зони, трябва да усъвършенстваме нашите карти с цветове. Затова предлагаме нова категория от тъмно червени зони, което показва, че в тези зони присъствието на вируса е много високо", каза Урсула фон дер Лайен - председател на Европейската комисия.

Засега няма да се затварят външните и вътрешните граници в Европейския съюз, но някои държави заявиха, че сериозно ще ограничат пътуванията, контрола и наличието на отрицателни тестове, на преминаване на границите.

Евролидерите се разбраха и за взаимно признаване на бързите антигенни тестове, както и да увеличат изследването на мутациите на вируса при положителните резултати

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Даниел Иванов с четвърта поредна загуба в Токио
Даниел Иванов с четвърта поредна загуба в Токио
Обрат: Робърта преминава в тим от Лига 1
Обрат: Робърта преминава в тим от Лига 1