НОВИНИ

Нови тъмночервени зони в ЕС за регионите с най-високо заразени с COVID-19

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
06:04, 22.01.2021
Чете се за: 02:12 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

ЕС ще въведе нови тъмночервени зони на картата с цветовете, които ще показват регионите с най-високо ниво на заразени с COVID-19. За това се договориха европейските лидери на видеоконферентна среща на върха снощи.

Заради новия вариант на вируса те се разбраха и за силно ограничаване на несъществените пътувания, но затваряне на граници няма да има. Евролидерите обсъдиха и ваксинационните сертификати, които засега ще се използват само за медицински цели.

Те призоваха производителите на ваксини да спазват сроковете на доставки. Държавите трябва да ускорят ваксинирането.

Борисов: COVID-19 мутира и няма общо правило, по което да се действа

Бойко Борисов заяви след срещата, че "ваксинационният план в България се осъществява по най-разумния и балансиран, правилен начин, като включително се гарантира, че получилите първата доза от ваксината граждани, ще получат и втората доза".

Според него евролидерите са се разбрали и за спешно увеличаване на геномното секвениране - до 10% от позитивните резултати.

"Обсъдихме въпроса за сертификатите за ваксиниране и смятаме, че трябва да постигнем съгласие за общи елементи в сертификатите, които да се използват за медицински цели. На по-късен етап ще видим дали и при какви други обстоятелства могат да се използват тези сертификати", каза Шарл Мишел, председател на Европейския съвет.

Лидери от ЕС искат затваряне на граници за несъществени пътувания

"Имаме увеличаване на инфекциите в Европа, разпространяват се и новите варианти на вируса. За да можем да идентифицираме високорисковите зони, трябва да усъвършенстваме нашите карти с цветове. Затова предлагаме нова категория от тъмно червени зони, което показва, че в тези зони присъствието на вируса е много високо", каза Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борисов: Ваксинационният план в България се осъществява по най-разумния начин
Борисов: Ваксинационният план в България се осъществява по най-разумния начин
Все по-топло до неделя и отново сняг през новата седмица
Все по-топло до неделя и отново сняг през новата седмица