НОВИНИ

Българската патриаршия дари храна на пострадалите от наводненията в Батановци

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
20:46, 21.01.2021
Чете се за: 02:50 мин.
У нас
Слушай новината

Помощ за пострадалите от наводненията в Батановци от Българската патриаршия. От името на патриарх Неофит, който днес има имен ден, Белоградчишкият епископ Поликарп отслужи молебен и раздаде на хората пакети с хранителни продукти и препарати за дезинфекция.

Град Батановци е сред най-силно пострадалите от последните дъждове и изпускането на язовир Студена в цялата пернишка община. Над 35 семейства тук силно пострадаха, техните дворове и мазета бяха наводнени. А 7 семейства бяха евакуирани.Отводняването на дворовете, които са потънали в кал продължи и днес.Все пак ситуацията тук постепенно се нормализира.

Хората от Батановци оставиха за час наводнените си дворове и дойдоха на молебена в центъра на града. Все още не могат да се отърсят от спомена за преживяното.

"Само едно стъпало ни делеше от влизането на водата вътре в къщата, но психическото ми здраве никой не може да ми възстанови. Благодарим за материалната подкрепа на Светия синод. Това донякъде е и морална подкрепа", заяви Илиана Малинова.

Пострадалите семейства се радваха на пакетите с най-необходими хранителни продукти, както и на препаратите за почистване и дезинфекция, които представители на Светия синод лично доставиха по домовете им.

"Хората наистина ни приемат много топло и ние сме благодарни за това. Благодарни сме, че въпреки всичко те стоят здраво в своята православна вяра, в своята духовност и се стремят да бъдат близо до Бога, до църквата", каза Белоградчишкият епископ Поликарп.

Пострадалите домакинства чрез службата за социална помощ ще получат по 375 лева еднократна помощ. А за най-силно засегнатите чрез Комисията по бедствията и аварии ще има и допълнително подпомагане.

"Хората, които бяха евакуирани, са си по домовете, изчистили сме идеално улиците от наноса, който беше от реката. Най-вероятно утре или вдругиден ще бъдат измити всички улици и обезпаразитени", обясни кметът на Батановци Радослав Петров.

Батановци е само началото на подкрепата, която оказва Светият синод на пострадалите при наводненията семейства. През следващите дни продоволствени пакети ще бъдат доставени и на други населени места като Трън и Петърч.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Символика и цветове - детайлите, които ще запомним от клетвата на Байдън
Символика и цветове - детайлите, които ще запомним от клетвата на Байдън
Лидери от ЕС искат затваряне на граници за несъществени пътувания
Лидери от ЕС искат затваряне на граници за несъществени пътувания