НОВИНИ

Ресторантьорите в Пловдив не са единни за протестното отваряне през февруари

bnt avatar logo
от БНТ
20:17, 21.01.2021
Чете се за: 03:30 мин.
У нас
Слушай новината

Освен протестния марш на 27-и януари в Пловдив служителите на част от обектите - ресторанти и кафенета - вече планират и протестно отваряне на 1-ви февруари по примера на италианските си колеги. Други са съгласни с рестрикциите, но само при условие, че до края на месеца получат финансови компенсации и държавата набележи нови такива занапред.

В Пловдив и областта собствениците на заведения не са на единна позиция относно обявеното протестно отваряне на обектите от февруари. Това показа проучването на екипа ни. Някои са категорични, че ще отворят, други обаче ще изчакат до края на месеца, за да решат. Браншът отчита и това, че клиентите все още се притесняват да посещават заведения в условията на коронавирус. Единно е мнението, че финансовите помощи от държавата се бавят.

Част от собствениците на заведения в Пловдивско са категорични, че на 1 февруари ще отворят врати за посетители. Според Марин Владиков това ще се случи, дори и с риск да бъдат глобени.

"Ние не можем да продължим да работим по този начин, нашият персонал изнемогва на сто процента, дори и с помощите, които са отпуснати - и тук е моментът да вметна, че ние не търсим помощи, искаме да си заработим нашите пари", заяви той.

Други представители на бизнеса обаче смятат, че дори и заведенията да започнат дейност, клиентите ще бъдат малко, защото януари и февруари са най-слабите търговски месеци в Пловдив.

"И дори и да има някаква работа, тя ще бъде изключително недостатъчна за покриване на разходите, но би освободило държавата от ангажимента да подпомага бизнеса, нали, с тези 20% от оборота, които са обещани, но в края на краищата, нали, все още не сме ги получили", коментира Тони Симидчиева, която е собственик на ресторант.

От управата на една от големите бирарии в Пловдив също смятат, че не е рентабилно залите в заведението да работят на 50 процента. Затова няма да отворят и ще продължат с доставки по домовете.

"Това са много трудни решения и засега собствениците са решили, че оставаме на този режим на работа, докато не се изяснят официално нещата", каза управителят Илия Станковски.

Ресторантьорите се притесняват и дали ще успеят да задържат персонала си. Въпреки че са кандидатствали за подпомагане.

"Мерките, по които сме кандидатствали: това са 60 на 40, кандидатстваме също за 20 процента оборот на база на миналата година 2019-а, декември и януари месец, очакваме все още плащания и резултати", допълни Марин Владиков.

"Много мудно и много бавно наистина става. И фактът, че малко хора са подали документ, а в същото време става много бавно, говори лошо, нали, за администрацията", каза още Тони Симидчиева.

Заведенията, които ще отворят на 1-ви февруари, ще спазват противоепидемичните правила, обещават от бранша.

Репортери: Галена Паскова, Златин Бояджиев

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Баща и дъщеря рамо до рамо даряват нов живот
Баща и дъщеря рамо до рамо даряват нов живот
Кои са ключовите номинации за министри на Джо Байдън
Кои са ключовите номинации за министри на Джо Байдън