НОВИНИ

Кои са ключовите номинации за министри на Джо Байдън

bnt avatar logo
от БНТ
20:03, 21.01.2021
Чете се за: 02:00 мин.
По света
Слушай новината

Интересно, но и важно е кои са ключовите номинации за министри на новия американски президент Джо Байдън, които станаха ясни днес.

За първи път Националното разузнаване ще оглави жена. Аврил Хейнс е била на ръководен пост в ЦРУ при Барак Обама.

Генерал Лойд Остин - първият афроамериканец, начело на Пентагона. Работил е за Обама и е последният командващ американските сили в Ирак.

Джанет Йелън ще ръководи финансите. Тя е първата жена, начело на Управлението на Федералния резерв между 2014 и 2018 година.

Вътрешното министерство поема за първи път човек от латиноамерикански произход и имигрант: Алехандро Майоркас, при Обама той беше начело на Службите по гражданство и имиграция.

На поста във Външните работи отива Антъни Блинкен. Описва Европа като жизненоважен партньор. Бил е в София през 2016 година.

Часове след като положи клетва, Байдън започна демонтаж на политиките на Тръмп със серия от укази.

Първият е за решителни федерални мерки срещу коронавируса. Други заповеди връщат Съединените щати в Световната здравна организация и в Парижкото споразумение за климата. Отменя се разрешението за строителството на петролопровод от Албърта Канада до Небраска. Отменя се извънредното положение, позволило финансиране на стената по границата с Мексико. Пада и забраната за влизане на лица от някои мюсюлмански държави.

Броят на указите на Байдън само през първото денонощие на поста е в пъти по-голям от указите на предшествениците му в първите им две седмици в Белия дом.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ресторантьорите в Пловдив не са единни за протестното отваряне през февруари
Ресторантьорите в Пловдив не са единни за протестното отваряне през февруари
Валентин Николов, ГЕРБ: Седми блок на АЕЦ "Козлодуй" е много по-перспективен
Валентин Николов, ГЕРБ: Седми блок на АЕЦ "Козлодуй" е много по-перспективен