НОВИНИ

Река Бели Лом край Разград е затлачена. Има ли опасност за питейната вода?

bnt avatar logo
от БНТ
18:21, 21.01.2021
Чете се за: 03:20 мин.
У нас
Слушай новината

Коритото на река Бели Лом край разградското село Дряновец е затлачено от години и носи риск за питейната вода на няколко села, сигнализират местни жители. Заедно с областния управител на Разград Гюнай Хюсмен на място са установили, че в реката са се образували прагове, които задържат утайките от пречиствателните станции. Очаква се проверка на екоинспекцията.

Коритото на река Бели Лом при село Дряновец не е почиствано от десетилетия въпреки многобройните сигнали, които местните жители са подавали към институциите. От реката се носи неприятна миризма, понякога и на химикали. Хората се притесняват, че подпочвените води са замърсени и не знаят с какво качество е водата, която пият.

"Това тук би трябвало да бъде вода, да е река, но това всичко е нанос и е убийствен за всички животни, които са били в реката. Вижте как ври", коментира жител.

Подобна гледка може да бъде забелязана на много места по Бели Лом. Изсъхналата растителност в коритото на реката постепенно загнива и отделя токсични вещества.

"В реката се получават много големи наноси, които започват да миришат, отделя се газ метан, отделят се и други химически миризми, които замърсяват въздуха в района на реката и съответно не позволяват да има нормално развитие на флората и фауната за реката", обясни инж. Мариян Цанев.

Не е изключено замърсяванията да са се просмукали в подпочвените води, а в района има 14 кладенеца, които захранват с питейна вода селата Осенец и Дряновец, както и част от Разград.

"Подпочвените води са силно замърсени, трябва да има мониторинг на реката, трябва да има мониторинг на подпочвените води, на кладенците, трябва да се знаят какви са анализите, защото това е питейна вода", допълни инж. Цанев.

"Дъното не е почиствано. Реката ако тръгне", коментира Слави Тодоров, жител на Дряновец.

"Опасността от наводнения също съществува, има разрушени участъци от дигата", каза още инж. Цанев.

За да реши проблема, областният управител на Разград ще търси държавно финансиране за почистването на коритото на реката.

"Това наистина ме стресна и шокира. В момента подготвяме преписка до Министерски съвет, до МРРБ, до МОСВ, за да може да алармираме институциите, за да може да бъде осигурен ресурс, да се изчисти коритото на река Бели Лом, да не се утаяват повече тези неща", заяви Гюнай Хюсмен.

А дотогава хората, които живеят по поречието на Бели Лом, се надяват да няма проливни дъждове и водите в кладенците им да останат чисти.

Репортер: Теодор Стамболиев

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
САЩ след смяната на властта: Първият ден от мандата на Джо Байдън
САЩ след смяната на властта: Първият ден от мандата на Джо Байдън
Ресторантьорите излизат на национален протест на 27 януари
Ресторантьорите излизат на национален протест на 27 януари