НОВИНИ

Промени в Закона за енергетиката: Предлага се НЕК да не е обществен доставчик

Николай Минков
от Николай Минков
18:00, 21.01.2021
Чете се за: 04:35 мин.
У нас
Слушай новината

Ремонт на Закона за енергетиката. Причините - стимулиране на производителите на зелена енергия заради ограничаването на въглеродните емисии и предстоящата пълна либерализацията на енергийния пазар.

Предвижда се още да отпадне т.н. студен резерв, за който България харчеше милиони всяка година чрез договори с въглищните централи. Премахва се 5-процентната такса, която досега плащаха производители на фотоволтаична енергия. От ДПС предложиха Националната електрическа компания вече да не доставя ток за бита, но предложението беше оттеглено, след като от БСП и ГЕРБ изразиха резерви.

С промените в Закона за енергетиката се предлага България да може да отказва достъп до инфраструктурата на газопровода Балкански поток, фондът за Енергийна сигурност да поема лихвите по кредитите на проекти, които са свързани с енергийната ефективност, да отпадне т.нар. студен резерв.

България харчеше милиони всяка година, за да сключва договори с въглищните централи, които при нужда, през студените зимни месеци, да включват допълнителни мощности за производство на ток. Предвижда се още да отпадне 5-процентната такса, която досега плащаха производители на фотоволтаична енергия.

От ДПС поискаха токът за бита да се купува от борсата от енергодружествата, които ще го доставят на домакинствата вместо Националната електрическа компания. Мотивът - с предстоящата през лятото либерализация на електоенергийния пазар се обезсмисля функцията на НЕК.

Раманад Аталай заяви: "Предлагаме НЕК вече да не изпълнява функциите си на обществен доставчик. На 1 юли 2021 г. трябва да имаме пълна либерализация на пазара. Сега сме януари. Ако не направим пълната либерализация, това означава, че влизаме в изборния период. Това означава, че законът, който имаме пред нас, включително и директивите досега представени от ЕС, не се изпълняват".

От БСП останаха изненадани от предложението.

Таско Ерменков - депутат от БСП за България, заяви: "Може да си стигнал до извода, че да превозиш една стока, ще ти трябва кон и каруца, обаче да си поставил каруцата пред коня и нищо няма да се получи в крайна сметка. Това е и, за съжаление, и което се случва с предложението на г-н Аталай, защото не можем да говорим за кардинални промени в енергетиката, каквито се предлагат в момента от него, без Министерството на енергетиката да си е направило труда да направи една що годе приемлива стратегия за устойчиво енергийно развитие - какви ще са отделните етапи, какви ще са приоритетите, какво ще струва това на държавата. Всяка една такава стъпка може да е правилна посока, но може да оправдае поговорката, че пътя към ада е постлан с добри намерение".

От ГЕРБ не подкрепят идеята.

Валентин Николов - председател на комисията по енергетика, ГЕРБ, заяви: "Това не е начинът между първо и второ четене, без обществена дискусия, да се входират тези текстове. Това до изборите няма как да се случи и се надявам, че след изборите ще има ново правителство, което ще съумее да реши този проблем, а ние му оставяме това наследство, което ще могат да правят в Закон за енергетиката".

След като не срещнаха подкрепа, ДПС оттеглиха предложението.

Парламентът прие Електроенергийният системен оператор да осигурява необходимите резерви чрез търгове с електроцентралите, вместо досегашната практика да се плащат милиони на тецовете в аванс за т.нар. студен резерв.

Малките производители на ток вече ще продават на борсата, а покривните фотоволтаични централи ще могат директно да подават ток на своите съседи без нуждата от присъединяване към преносната мрежа от ЧЕЗ, ЕВН или Енерго Про.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Делото за катастрофата с Милен Цветков започва по същество на 23 февруари
Делото за катастрофата с Милен Цветков започва по същество на 23 февруари
Заради Навални: ЕП иска санкции за близките до Путин олигарси
Заради Навални: ЕП иска санкции за близките до Путин олигарси