НОВИНИ

Поправка в закона за горивата скара управляващи и опозиция

Николай Минков
от Николай Минков
12:27, 21.01.2021
Чете се за: 03:40 мин.
Политика
Слушай новината

Поправката на Закона за контрол на търговията, превоза и съхранението на горивата, внесена от Обединени патриоти, скара управляващи и опозиция в Народното събрание. Напрежение имаше и при гласуването на второ четене на промени в Закона за енергетиката.

Поправката, внесена от Обединени патриоти, дава възможност на около 1000 фирми от строителния сектор, от минно-добивната индустрия и от превозваческия бранш да регистрират своите преместваеми обекти за зареждане на тежките си машини и също така на т.нар. ведомствени бензиностанции.

Според сега действащия закон обаче архитектите на общините отказват да издават съгласувателни решения за този вид обекти. Срещу предложението се обявиха от левицата с мотива, че толкова важна промяна трябва да бъде защитена в пленарната зала от министър-председателя и да бъде внесена от Министерския съвет, а не от коалиционния партньор "Обединени патриоти".

"Защо премиера го няма да каже, че браншът няма къде да зарежда и използва Обединени патриоти да внася тези закони, защото ви е страх да си изкарате премиера, който от сряда до събота се снима с тези багеристи, а днес го няма да каже, че имат проблеми. Министър-председателят нямаше трактор и багер, на които да не се качи, той не разбра ли, че няма къде да зареждат. Защо го внасяте вие този закон, а не Министерски съвет", попита Георги Свиленски от БСП.

"Както казахте преди малко за строителната техника, за багери, за валяци, за трактор. Аз искам утре да има възможност, ако, не дай си Боже, Корнелия и Карадайъ да управляват заедно, и те да могат да карат валяка, ама да е зареден и да не се налага да го бутат, затова искам да го направя. Тук не става въпрос за лобизъм или политически решения. Основната причина е да дадем възможност на тези над 1000 български фирми да работят", каза Юлиян Ангелов от Обединени патриоти.

Работата на Народното събрание продължава с обсъждане на второ четене на промените в Закона за енергетиката. Предлага се България да отказва достъп до инфраструктурата на газопровода "Балкански поток", фондът за енергийна сигурност да поема лихвите по кредитите, свързани с енергийната ефективност, премахва се студеният резерв, отпадане на 5-процентната такса, която досега плащаха всички производители на фотоволтаична енергия и да се премахне функцията на НЕК като обществен доставчик.

Последното предложение беше вкарано между първо и второ четене от ДПС. Срещу него се обявиха от управляващите.

"Предлагаме НЕК вече да не изпълнява функциите си на обществен доставчик. До 1 юли 2021 г. трябва да имаме пълна либерализация на пазара. Сега сме януари месец, ако не направим пълната либерализация, това означава, че влизаме в изборния период. Това означава, че законът, който имаме пред нас и директивите на ЕС не се изпълняват", каза Рамадан Аталай от ДПС.

Вижте още във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България U19 с претижна контрола в Анталия
България U19 с претижна контрола в Анталия
Димитър Илиев: Целта ни е да запазим Купата отново на "Лаута"
Димитър Илиев: Целта ни е да запазим Купата отново на "Лаута"