НОВИНИ

Борисов: Компромисът, който можем да направим, е единствено образованието

bnt avatar logo
от БНТ
10:32, 21.01.2021
Чете се за: 04:42 мин.
Още
Слушай новината

Ще има компромис за учениците от 5 до 12 клас и те ще се върнат по схема на училище, каза на редовната пресконференция на здравните власти у нас премиерът Бойко Борисов.

Колкото до отварянето на ресторантите, ситуацията ще се наблюдава до 31 януари и след това ще се взимат решения. Разхлабването на мерките, може да доведе до нова криза заради настъпващия нов щам от Великобритания.

"Оптимизмът, който има у нас, много рязко докторите го опровергават. Новият щам се пренася изключително бързо. И затова въпреки месеците на локдаун, продължава да се покачва броят на заразените и починалите в страните в Европа", каза премиерът.

Според премиера Борисов учениците в момента са най-важни и затова ще има копромис само в сферата на образованието.

"Компромисът, който можем да направим, свързан със здравето, е единствено образованието. По определен ред и учениците от 5-и до 12-и клас ще започнат присъствено обучение. Това го дължим на това поколение, което месеци наред не ходи на училище", каза Борисов.

Разпространението на новия щам на COVID-19 в Европа тревожи здравните експерти

"Ние засега сме като оазис по отношение на мерките, които имаме. Рискът, ако ги отпуснем, може да доведе до голяма заболеваемост и да не може да ги овладеем", изтъкна Борисов.

"Това, което се разбрахме с докторите, е, че за учениците имаме компромис. До 31 януари ще наблюдаваме как върви броят на заболели и починали, и съответно възстановяване мощността на медицинските екипи. И след това ще взимаме решение. До 31-ви, ако вървим с тези темпове, още ще намалее броят на починалите и заразените", коментира Борисов.

Децата от детските градини и учениците от 1 до 4 клас не са повишили заболяемостта, каза още премиерът.

Що се отнася до отварянето на ресторантите, нощните заведения и другите бизнеси, ситуацията ще се наблюдава до 31 януари заради новият щам от Великобритания и бързото му развитие в Европа.

Решение за отваряне на ресторантите и заведенията все още няма. От засегнатите 30 000 ресторанти и нощни заведения, само 6300 са подали заявления за помощи, отбеляза Борисов.

Удължаването на мерките след 31 януари означава и близо 100 млн. допълнително за неработещ бизнес. Затова спорът е голям, каза Борисов, но не трябва отново да се изпада в криза.

"Спорът е голям, защото удължаването на мерките и след 31 януари означава близо 100 млн. лева допълнително, нови нотификации от Брюксел", добави още Бойко Борисов и уточни: "Така ще спасим работни места, но няма увеличаване на БВП. Тук предприятията работят, това е наше голямо предимство и затова имаме най-нисък спад на БВП с 3% сме с най-ниския външен дълг".

Той отговори и на готвените от ресторантьорите портести.

"В края на краищата това е и тяхно право. Пак казвам, ние нямаме окончателно решение, защото ще наблюдаваме ситуацията, ако върви така и с бранша се разберем при някакви условия да работят, това ще бъде разговор на нашите експерти.

"Сутринта имахме диалог във формата на спор, аз бях по-оптимистично настроен за ситуацията, но се вслушах в предупрежденията на медицинските лица", призна министър-председателят.

"Проблем е, че едновременно с разхлабването при учениците, фитнесите, може да доведе до леко повишаване. За радост Коледа и Нова година не увеличиха заболеваемостта, яслите, детските градини и учениците от 1-ви до 4-ти клас също не увеличиха заболеваемостта. Това е изключително важно", изтъкна Борисов.

Големи надежди се възлагат на ваксините, каза премиерът и добави ,че ще се изплащат по 10 лева на екип, който поставя ваксини.

Репортери: Елиана Димитрова, Мая Димитрова

Снимки: Десислава Кулелиева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протестна инсталация от 2000 пластмасови бутилки пред МОСВ
Протестна инсталация от 2000 пластмасови бутилки пред МОСВ
Приеха на второ четене Закона за българския жестов език
Приеха на второ четене Закона за българския жестов език